MAZUREK ORZECHOWY
Składniki ciasta:
10 dag mąki pszennej
6 jaj
13 dag masła lub margaryny
20 dag wyłuskanych orzechów laskowych lub włoskich
20 dag cukru
3 gorzkie migdały
1 opakowanie cukru waniliowego
Masa orzechowa:
15 dag wyłuskanych orzechów laskowych lub włoskich
15 dag cukru pudru
10 dag masła
2 żółtka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
½ laski wanilii ( lub cukier waniliowy)
Przygotowanie ciasta:
Masło i cukier utrzeć na białą puszystą masę, dodać 6 żółtek, drobno posiekane orzechy, cukier waniliowy oraz obrane ze skórki posiekane migdały.
Wymieszać, dodać mąkę i ubite na sztywną pianę białka.
Delikatnie, ale starannie wymieszać. Ciasto wylać na dwie foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułka tartą. Piec przez 40-45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (175°C)
Przygotowanie masy:
Obrane ze skórki orzechy zemleć lub bardzo drobno posiekać. Włożyć do rondelka, dolać śmietankę i podgrzać. Dodać masło. Do gorącej masy orzechowej dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i ostudzić. ! MASY NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ !
Na ostudzonych kawałkach ciasta rozprowadzić masę orzechową i ułożyć placki jeden na drugim. Wierzch przybrać lukrem (lub polewą orzechową) , skórka pomarańczową, połówkami orzechów. Można puścić wodze fantazji i udekorować mazurka wedle własnego uznania, czym się da i jak się da. Jest bardzo smaczny i kaloryczny J
stokrotka83