MAZUREK ORZECHOWY.doc

(26 KB) Pobierz
MAZUREK ORZECHOWY

MAZUREK   ORZECHOWY

 

Składniki ciasta:

 

10 dag mąki pszennej

6 jaj

13 dag masła lub margaryny

20 dag wyłuskanych orzechów laskowych lub włoskich

20 dag cukru

3 gorzkie migdały

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Masa orzechowa:

 

15 dag  wyłuskanych orzechów laskowych lub włoskich

15 dag cukru pudru

10 dag masła

2 żółtka

1/2 szklanki słodkiej śmietanki

½ laski wanilii ( lub cukier waniliowy)

 

Przygotowanie ciasta:

 

Masło i cukier utrzeć na białą puszystą masę, dodać 6 żółtek, drobno posiekane orzechy, cukier waniliowy oraz obrane ze skórki posiekane migdały.

Wymieszać, dodać mąkę i ubite na sztywną pianę białka.

Delikatnie, ale starannie wymieszać. Ciasto wylać na dwie foremki wysmarowane tłuszczem i posypane bułka tartą. Piec przez 40-45 minut w średnio nagrzanym piekarniku (175°C)

 

Przygotowanie masy:

 

Obrane ze skórki orzechy zemleć lub bardzo drobno posiekać. Włożyć do rondelka, dolać śmietankę i podgrzać. Dodać masło. Do gorącej masy orzechowej dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i ostudzić.  ! MASY NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ !

Na ostudzonych kawałkach ciasta rozprowadzić masę orzechową i ułożyć placki jeden na drugim. Wierzch przybrać lukrem (lub polewą orzechową) , skórka pomarańczową, połówkami orzechów.  Można puścić wodze fantazji i udekorować mazurka wedle własnego uznania, czym się da i jak się da. Jest bardzo smaczny i kaloryczny J

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin