Tapeta 538.rtf

(3 KB) Pobierz

0,5 l spirytusu

0,5 l wody (mineralnej)

1 paczka cukierków ICE

cukierki wrzucamy do jakiegoś naczynia po czym wlewamy 0,5 l wody

następnie gotujemy do rozpuszczenia cukierków iICE .Gdy cukierki się rozpuszczą czekamy

aż substancja w naczyniu wystygnie .W tym czasie przelewamy spirytus do 2 butelek(0,5l) .

Po wystygnięciu rozlewamy do butelek substancję z naczynia.

 

 

Składniki:

1 litr spirytusu

2 litry wody

3 duże łyżki cukru

 

Sposób przyrządzania:

 

Najpierw należy zagotować w czajniku dwa litry wody. Jak już zagotowaliśmy, to czajnik odstawiamy na bok. Następnie bierzemy pusty garnek i wsypujemy do niego trzy duże pełne łyżki cukru. Stawiamy ten garnek z cukrem na średni ogień i prażymy ten cukier przez kilka minut, aż z tego cukru zrobi się taki ciemno-żółty syrop lub nawet karmel. Cały czas musimy kontrolować, aby nam się cukier nie przypalił i raz na jakiś czas musimy go przemieszać.. Gdy nam się już zrobi ten syrop/karmel to wlewamy do tego garnka tą przegotowaną wodę z czajnika. Wówczas należy trochę uważać, bo może odpryskiwać. Po kilku minutach cukier powinien się rozpuścić w tej wodzie i wodą powinna się zrobić złocista . Odstawiamy wówczas ten garnek z wodą do chłodnego miejsca na godzinkę, aby woda się schłodziła. Następnie bierzemy 5 pustych butelek półlitrowych i do każdej wlewamy 0,2 litra spirytusu i dolewamy 0,3 litra naszej złocistej wody (już zimnej). I z litra spirytusu powstaje nam 5 zajebistych flaszek wódki.

 

Smacznego!!!

 

Jeśli wódka zrobiła nam się zbyt jasna lub zbyt gorzka to możemy dodać do niej np. łyżkę miodu.

Można także dodać do tej gorącej wody 2-3 suszone kwiaty goździka (taka przyprawa), tylko później je wyjąć. Wówczas wódka będzie miała taki ciekawy smak.

 

Składniki:

0,5 spirytusu, 0,5 wody, paczka cukierków ICE(koniecznie oryginalne).

 

Jak przyrządzić?

Wodę zagotowujemy, w momencie wrzenia wrzucamy wszystkie cukierki (minimum 12). Mieszamy, by nie przywarły. Gdy się rozpuszczą, studzimy wodę i mieszamy ze spirytusem. Następnie wsadzamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny (im dłużej, tym lepiej).

 

Potrzebne przybory:

kuchenka gazowa, garnek, łyżka, pusta butelka

 

Jak podawać?

W kieliszkach 50 ml.

 

Uwagi:

Kiedyś kupiłem tanie cukierki o podobnym smaku, które w ogóle nie dały porządanego smaku, za to trunek miał piękny niebieski kolor jak blue bols. Polecam dorzucić kilka takich tańszych cukierków, by nadały kolor.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin