Krem z truskawkami80 dag truskawek, 1/2 l mleka, 17,5 dag cukru, 7,5 dag mąki kukurydzianej, 2 łyżki masła, 1 jajko, pół cytryny. Owoce myjemy, obieramy z szypułek, osączamy na sicie. Zagotowujemy mleko, dodając 10 dag cukru i skórkę z połowy cytryny. Rozprowadzamy mąkę kukurydzianą zimną wodą, wlewamy do wrzącego mleka, mieszamy aż sos zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Następnie ucieramy masło z jajkiem, dodajemy do kremu, ostrożnie mieszamy i wrzucamy połowę truskawek. Przekładamy krem do formy w kształcie wieńca, wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Wyjmujemy z formy krem na okrągły półmisek, do pustego środka wkładamy część truskawek, Resztę miksujemy z pozostałym cukrem, podajemy w osobnym naczyniu do polewania deseru. "Pani"
marienka76