Nalewka "Wyborna kremowa" dla pańDo sporego gąsiora wlać 21 spirytusu 70ř (ilość tę można zmniejszyć) i wsypywać kolejno - w miarę jak dojrzewają - po szklance truskawek ananasowych, poziomek, malin, wiśni oraz dwie garście płatków róży (cenłyfolii), po szklance śliwek lubaszek, renklod, drobno pokrajanych gruszek, pokrajanego melona oraz soku z pomarańcz.Zamiast soku z pomarańcz można dodać pokrajaną w plastry cytrynę bez pestek.Ogółem owoców powinno być (licząc na 2l spirytusu) ok. 15 szklanek.Po miesiącu - licząc od chwili dodania ostatniego owocu - płyn zlać, resztę owoców wycisnąć przez płócienny woreczek.Na 1l takiej nalewki dodać 0,5 kg cukru, następnie postawić gąsior w ciepłym miejscu, często nim potrząsając.Gdy cukier się rozpuści, trunek rozlać do butelek.Pić dopiero po 10 miesiącach.
marienka76