Ciasto ryzowe "osiem wspanialosci"Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.Ciasto:250 g ryzu,50 g masla,2 lyzki cukru,50 g rodzynek,100 g obranych i posiekanych orzechow wloskich,100 g wisni w konfiturze,30 g drobno pokrojonej, kandyzowanej anzeliki,50 g drobno posiekanej, smazonej skorki pomaranczowej,30 g obranych, posiekanych migdalow.Krem:150 g ugotowanych kasztanow jadalnych lub sparzonych i obranych ze skorki orzechow wloskich,100 g cukru,50 g masla,50 ml rumu.Syrop:3 lyzki cukru pudru,1 lyzka maki ziemniaczanej,300 ml wody.1. Kasztany lub orzechy zemlec w maszynce, po czym utrzec z maslem i cukrem najednolita mase. Dodac rum. Krem starannie wymieszac.2. Ryz oplukac w zimnej wodzie. Zalac 1 l wody, zagotowac, po czym gotowac namalym ogniu przez 15 min. Odcedzic i wymieszac z cukrem oraz polowa masla.3. Reszta masla wysmarowac naczynie o pojemnosci ok. 1 litra. Dno i scianki naczynia pokryc cienka warstwa ryzu. Dno udekorowac czesciami bakalii. Resztebakalii starannie wymieszac z pozostalym ryzem.4. Naczynie napelniac na przemian warstwa kremu i warstwa ryzu tak, aby ostatnia warstwe stanowil ryz. Wierzch przykryc szczelnie folia aluminiowa. Naczynie wstawic do duzego garnka z wrzaca woda. Gotowac na parze przez 1 godzine.5. Cukier rozpuscic w wodzie. Zagotowac, po czym gotowac na malym ogniu przez5 min. Dodac make rozprowadzona 2 lyzkami wody. Mieszac, poki syrop niezgestnieje.6. Gotowe ciasto przelozyc na polmisek. Polac syropem i podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 92.
jac1123