# BAKALIOWA Do 1l. bimbru doda� po 40dag suszonych fig, daktyli, suszonych �liwek, suszonych moreli, rodzynek, obranych orzech�w w�oskich, 1 pomara�cze, szczypt� cynamonu, 3-5 go�dzik�w, 1 kg cukru. Wszystko u�o�y� warstwmi przesypuj�c cukrem zalac bimbrem. Odstawi� na 2 miesi�ce, przecedz�, mo�na pi� # �LIWOWICA Nasypa� przejrza�ych, pomarszczonych w�gierek prawie do pe�na g�siora. Zala� w�dk�. Odstawi� na 6 tygodni. W�dk� zla�, zapiecz�towa�. �liwki zala� syropem z cukru. Po trzech tygodniach zla�, po��czy� z w�dk�. Przecedzi�, rozla�, zakorkowa�. Pi� po p� roku. # WI�NI�WKA Tu s� r�ne szko�y: 1.Podobnie, jak w poprzednim przepisie.tylko u�y� dojrza�ych i przejrza�ych wi�ni. 2. zasypa� s��j wi�niami i cukrem stosuj�c proporcje 1:1 i zala� spirytusem. Odstawi� na 2 miesi�ce, codziennie mieszj�c. 3. wi�nie zala� spirytusem, odstawi� na 2 tygodnie, spirytus zla�, a wi�nie zala� zwyk�� w�dk� 40% zn�w odstawi� na 2 tygodnie, w�dk� zla� do wcze�niejszego spirytusu, a wi�nie zala� syropem z cukru i zn�w odstawi� na 2 tygodnie. syrop zla� do w�dki, wymiesza�, rozla� do butelek. Jak wida� wszystkie te przepisy s� do siebie bardzo podobne i sprowadzaj� si� do 3 g��wnych zasad: 1. stosowa� proporcje 1kg owoc�w na 1kg. cukru 2. syrop z cukru robi� w proporcji 1 litr wody na 1kg. cukru 3. po rozlaniu do butelek, odstawi� je na p� roku. Komentarz: nalewka, palce liza�. P.S. W zasadzie tak� w�dk� mo�na otrzyma� z dowolnych owoc�w
patryczeek_94