HUMMUS – Danie kuchni arabskiej
3-4 ząbki czosnku Ciecierzycę namoczyć przez całą noc. Następnie
2-3 całe cytryny ugotować do miękkości. W misce zmiksować sok z cytryn z
4 łyżki Tahini czosnkiem i solą. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Zmiksować;
Oliwa z oliwek dodać Tahini i wymieszać. Przełożyć do pojemnika z góry posmarować
Ciecierzyca oliwą z oliwek, by pasta nie wysychała. Przechowywać w lodówce
1 łyżeczka soli
* Tahini to arabska pasta ze zmielonego sezamu
więcej wegańskich przepisów na stronie: puszka.pl
CIASTO BANANOWE – bez cukru
½ kg przetartych bananów (ok. 4-5 sztuk)
1 szkl. mąki pszennej razowej
Garść posiekanych orzechów Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przełożyć do
Garść rodzynek wysmarowanej olejem i kaszą manna foremki. Piec około
6 łyżek oleju 1 h w 200 stopniach.
4 łyżki płatków owsianych
Szczypta soli * Ciasto można dowolnie modyfikować np poprzez dodanie
daktyli lub wiórków kokosowych; wedle upodobań
SNAKI CIECIERZYCOWE - danie kuchni arabskiej
Ciecierzyca (może być z puszki) W misce dokładnie mieszamy oliwę z przyprawami.
Oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek) Do tego dajemy ugotowaną cieciorkę, dokładnie
Przyprawy (czosnek, chili, kumin …) mieszamy, by na każdej cieciorce znalazła się oliwa z
przyprawami. Wykładamy widelcem na blachę
* jeść gdy wystygnie; fajna wyłożoną papierem śniadaniowym. Pieczemy ok. 20 min,
alternatywa dla chipsów w 200 stopniach. Najlepiej z funkcją „termoobieg”
ziemniaczanych.
jac1123