Przepisy lecznicze.doc

(22 KB) Pobierz

 

             

 

 

 

 

              Przepisy lecznicze.

 

             

Lecznicze właściwości miodu: przynosi ulgę przy chorobach serca, układu krążenia, żołądka, dwunastnicy, płuc i dróg oddechowych, schorzeniach wątroby, wrzodowych, zatruciach.

Mieszanka wzmacniająca:

Aby ją przygotować, należy litr ziaren owsa kilkakrotnie umyć i ugotować w 2 litrach wody. Kiedy połowa wody wyparuje, do reszty płynu trzeba dodać 2 łyżki miodu spadziowego lub gryczanego i zagotować. Dorośli powinni wypijać 1 litr napoju dziennie, a dzieci ½ litra.

Miód aloesowy:

Wzmacnia i poprawia apetyt. Kilka 3 letnich liści aloesu należy umyć i osuszyć. Po 7-10 dniach przechowywania w lodówce liście trzeba zemleć w maszynce do mięsa. Na 100 gramów miazgi dodać 200 gramów miodu spadziowo-gryczanego, lub spadziowo-lipowego. Miksturę wolno podgrzewać aż do zagotowania, potem odstawić. Następnego dnia ponownie doprowadzić do wrzenia, przecedzić przez gęste sito do słoika. Przechowywać w lodówce. Jeść na czczo i na 1 godzinę przed obiadem po 1 łyżeczce.

Ajerkoniak miodowy:

Stosowany w leczeniu próchnicy zębów, odwapnienia kości, trudno gojących się złamań, schorzeń kręgosłupa, w razie osłabienia i niedokrwistości.

10 – 12 jaj białych wyszorować, włożyć do szklanego słoja i zalać sokiem cytrynowym. Słój zawiązać lnianą ściereczką i odstawić na kilka dni, aż do czasu rozpuszczenia  skorupek. Całość przetrzeć przez sito. Do masy wlać butelkę koniaku, w którym  rozpuszczono 1 kilogram miodu. Dobrze zmieszać i przelać do butelek. Przechowywać w lodówce. Pić 3 razy  dziennie po jedzeniu po jednej łyżce stołowej rozpuszczonej w ¼  szklance wody.

Mieszanka wzmacniająca serce:

Przygotować 500 gram miodu rzepakowego lub gryczanego, 20 zielonych liści pelargonii, 20 słodkich migdałów, 10 gramów kropli z kwiatów głogu, 3 cytryny. Liście pelargonii i migdały utłuc na miazgę w drewnianym moździerzu. Cytryny po usunięciu pestek zemleć ze skórkami w maszynce. Wszystko wymieszać. Zażywać 3 razy dziennie przed jedzeniem.

Mieszanka stosowana w leczeniu nerwobóli:

Przygotować 500 gram miodu lipowego, 500 gram oliwy z oliwek, 200 gram utartego chrzanu. Dokładnie zmieszać składniki. Stosować 3 razy dziennie 1 łyżkę na 20 minut przed jedzeniem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin