Pierogi te serwuję w swoim kafenionie, a przepis (na ruskie) pochodzi od mojej ukarińskiej babci. Ciasto:- mąka- sól- bardzo gorąca (prawie wrzątek) wodaFarsz na ruskie:- biały ser (kupuję w rosyjskim sklepie, polskiego nie ma na Krecie) mielę z ugotowanymi ziemniakami, dodaję zeszkloną lub nawet lekko podsmażoną cebulkę i paprykę, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i mieszkanką ziół do ziemniaków.Farsz na pierogi z kurczakiem:- gotuję kurczaka z warzywami jak do rosołu, dzięki czemu produktem ubocznym staje się rosół; oddzielnie gotuję kapustę, podsmażam pieczarki i kiszoną kapustę (do dostania w Lidlu). Kurczaka i kapustę mielę, resztę kroję w drobne kawałeczki, przyprawiam sporą ilością papryki.Farsz na pierogi meksykańskie (przepis własny, powstał z potrzeby chwili) :- mięso mielone (wieprzowina) przesmażam z cebulą i czosnkiem, doprawiam chili, mielę łącznie z czerwowną fasolą z puszki. Dodatkowa do ciasta (do mąki) dodaję trochę chili, gotuję pierogi, ale serwuję ugrilowane z kieliszkiem Tequili
Do srodka pierogow nie powinno sie dawac cebuli, bo szybko traca na swiezosci i na drugi dzien cebulka dosc mocno daje sie we znaki. Co innnego swiezo przysmazona na wierzch po ich ugotowaniu.Przepis maka-woda-olej to klasyczny przepis polski. W hameryce ludzie robia je z dodatkiem kwasnej smietany (sour cream) i mleka i wychodza znacznie miekksze, choc ciasto jest grubsze. Osobiscie smakuje mi bardziej taka wersja.
saturn3231