Pstrąg w sosie jogurtowym.pdf

(50 KB) Pobierz
34420124 UNPDF
Pstrąg w sosie jogurtowym
Składniki
2 pstrągi (każdy ok. 50 dag), 20 dag pomidorów z puszki, 10 dag
selera naciowego, po 5 dag marchwi, pora i dymki, 2 łyżki oliwy,
15 dag jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, 2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki lub szczypiorku, po strąku żółtej i zielonej papryki,
pieprz, sól
Sposób przyrządzania
Ryby wypatroszyć, umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa oczyścić,
pokroić na małe kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą,
smażyć 5 min, po czym zalać szklanką wody i dusić jeszcze 5 min. Przyprawić solą
i pieprzem. Pomidory obrać ze skórki, ułożyć na warzywach wraz z rybą. Jogurt
wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, polać rybę, posypać zieleniną. Piec 30 min
w piekarniku nagrzanym do 220°C. Gotową potrawę udekorować krążkami papryki
i zieleniną.
1 porcja zawiera: 16,4 g białka, 8,3 g tłuszczu, 57 mg cholesterolu, 2,5 g błonnika, 175
kcal.
 
34420124.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin