cellulitis(1).htm

(3 KB) Pobierz
claudia.pl



Dieta antycellulitowa


Nadchodzi wiosna, a wraz z nią coraz uważniej obserwujemy swoje ciało, wyraźniej zauważając jego mankamenty, m.in. cellulit. W zwalczeniu tego problemu pomóc może regularny masaż oraz podana poniżej dieta.

 

Chociaż może to zabrzmieć dziwnie, w walce z cellulitem mogą pomóc tłuszcze. Jednak nie wszystkie, jedynie kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, omega-6 i omega-9.

Substancje te poprawiają metabolizm tkanek zaatakowanych przez cellulit, przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej oraz zapobiegają odkładaniu się zapasów tłuszczu.

Dieta antycellulitowa trwa przez 5 dni. Szóstego dnia należy pić świeży sok z pomarańczy i marchwi, które pomagają oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.



ŹRÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3:

  • tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg)
  • tran
  • olej lniany. Jego dzienna dawka to ok. 6 g, czyli 150 g ryby, 1 łyżka tranu lub oleju lnianego

ŹRÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-6:

  • orzechy
  • pestki słonecznika, dyni, porzeczek
  • olej z wiesiołka i ogórecznika. Jego dzienna dawka to 1 - 5 g, czyli 10-100 g orzechów laskowych (5 łyżek) lub 50 g włoskich (5 szt.), 1 łyżka oleju z wiesiołka, 50 g pestek z dyni

ŹRÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-9:

  • oliwa z oliwek
  • pestki słonecznika
  • ziarno sezamu
  • awokado
  • olej rzepakowy canola. Jego dzienna dawka to 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego albo 50 g pestek ze słonecznika lub 1/2 awokado.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin