Tiramisu express Składniki: duża paczka biszkoptów 6 jaj kakao kawa rozpuszczalna 500g sera mascarpone cukier puder Przepis: Z żółtek i cukru ukręć puszysty kogel mogel. dodaj ser i zmiksuj całość na gładki krem. Kawę rozpuść, mocz w niej biszkopty i ułóż z nich dolną wartstwę w naczyniu zbiorczym. Posyp je hojnie kakao, posmaruj połową kremu i daj kolejną warstwę namoczonych biszkoptów. Ponownie posyp kakao, wyłóż resztę kremu, wyrównaj, posyp kakao i wstaw do lodówki chociaż na pół godziny.
KUGEL Z RODZYNKAMI SKŁADNIKI: ½ SZKLANKI UGOTOWANEGO BEZ SOLI RYŻU 3 JAJKA ½ SZKLANKI CUKRU ¼ SZKLANKI RODZYNEK 1 LASKA WANILII 1 POMARAŃCZA 3 SZKLANKI MLEKA MASŁO Przepis: Wymieszać ryż z żółtkami i rodzynkami, dodać mleko. Ubić pianę z białek i wymieszać z ryżem. Włożyć masę do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i piec 30 minut.
CHAROSET SKŁADNIKI: 2 KWASKOWATE JABŁKA ½ SZKLANKI POSIEKANYCH MIGDAŁÓW ALBO ORZECHÓW ¼ ŁYŻECZKI CYNAMONU ŁYŻKA WINA CUKIER Przepis: Jabłka obrać, utrzeć na grubej tarce, wymieszać z posiekanymi orzechami albo migdałami, dodać wino i cukier do smaku.
Szybki domowy tort czekoladowy dla dzieci Ciasto biszkoptowe Składniki: 5 jajek 250g cukru pudru 100g mąki ziemniaczanej 100g mąki pszennej Odrobina wody Szczypta soli Do nasączenia - 2/3 szklanki herbaty z cukrem i cytryną Masa czekoladowa: 100g kakao 200g cukru pudru 3-4 łyżki cukru waniliowego 3łyżki wrzątku Łyżka wódki Szczypta soli 250g masła roślinnego Do dekoracji Płatki migdałów, drobno utłuczone orzechy, skórka pomarańczy, ósemki brzoskwini, pomarańczy Szybki domowy tort czekoladowy dla dorosłych Upiec ciasto biszkoptowe jak poprzednio. Nasączyć np. słodką kawą z Amaretto. Zamiast kremu biszkopt przełożyć bitą śmietaną lub bitą śmietaną o smaku kawowym. Posypać gorzką czekoladą i płatkami migdałów. Bita śmietana Składniki: 250ml śmietany 36% 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny (samej lub z odrobiną kawy) 2łyżki cukru pudru Śmietanę ubić, powoli dolać żelatynę, ciągle ubijając. Szybko przełożyć tort, posmarować wierz, udekorować i wstawić do lodówki do stężenia na ok.2 godz. Przepis: 1. Z 4 jaj oddzielić białka od żółtek, jedno całe jajko i 4 żółtka utrzeć z cukrem pudrem, łyżką wody. 2. Ubić pianę z 4 białek, delikatnie połączyć masę żółtkową z pianą z białek i całą mąką. 3. Przygotowane ciasto wlać do wysmarowanej margaryną formy (22-24cm), upiec w rozgrzanym piekarniku w 180st ok. 40min. 4. W czasie pieczenia przygotować masę czekoladową - kakao, cukier puder, waniliowy rozmieszać z małą ilością gorącej wody na gęstą masę, dolać łyżeczkę wódki i tak przygotowaną masą wmieszać w miękkie masło roślinne, utrzeć masę na puszysty krem. 5. Wyjąć upieczone ciasto biszkoptowe z piekarnika, przestudzić, przeciąć na dwa równe placki, nasączyć herbatą i przełożyć masą czekoladową. Złożyć dwie części tortu. 6. Posmarować, cienką warstwą pozostałej masy czekoladowej cały tort. Udekorować według uznania (ma być kolorowo). 7. Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Tarta cytrynowa 8-12 porcji Czas przygotowania: 45 min + 50 min pieczenia Składniki: 180 g mąki 120 g masła 80 g cukru pudru 4 cytryny 7 jajek 200 g cukru białego 200 g śmietany 18% Przepis: Masło siekamy z mąką i 60 g cukru pudru, palcami rozcieramy grudki, zagniatamy ciasto, schładzamy je przez 15 minut w lodówce, rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 8-10 minut w temperaturze 200 C , aż się lekko zarumieni. Cytryny szorujemy, płuczemy, osuszamy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy śmietanę z cukrem, jajkami, skórką i sokiem cytrynowym. Z pozostałego ciasta formujemy pasek szerokości takiej, jak wysokość formy i wylepiamy nim brzegi. Masę cytrynową wlewamy na ciasto i pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu posypujemy pozostałym cukrem pudrem i podajemy. - placek zyskuje na smaku po dwóch dniach schładzania w lodówce. - placek możemy podać z bitą śmietaną, z przetartymi malinami lub truskawkami albo sam.
Bliny pszenne 6-8 porcji Czas przygotowania: 2 godz. Składniki: 300 g mąki pszennej 400 ml mleka 6 jajek 15 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g masła sól Przepis: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, 100 g mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, 1 łyżkę rozpuszczonego masła, szczyptę soli i jajka, ucieramy ciasto, przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pozostałe masło podgrzewamy na małym ogniu, usuwamy z powierzchni pianę i zdejmujemy sklarowane masło z ognia. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę sklarowanego masła i wlewamy możliwie najcieńszą warstwę ciasta. Gdy ciasto zrumieni się od spodu przerzucamy blin na drugą stronę i dosmażamy. Upieczone bliny podajemy z masłem, śmietaną, wędzonym łososiem lub kawiorem albo na słodko, z konfiturami lub cukrem. – bliny możemy też smażyć z ciasta z mąki pszennej wymieszanej z żytnią.
Kruszon 8 porcji Czas przygotowania: 15 min + 1 godz. schładzania Składniki: 1,5 l białego wina lub szampana 1 l soku z pomarańczy 75 ml likieru pomarańczowego 75 ml ginu 400 ml wody gazowanej 4 pomarańcze 3 limonki 1 ananas 100 g cukru Przepis: Ananas obieramy, usuwamy twardy rdzeń, a miąższ kroimy w kostkę. Cytrusy szorujemy, sparzamy wrzątkiem, osuszamy, kroimy na plasterki, plasterki pomarańczy kroimy na ćwiartki, owoce wkładamy do wazy, zasypujemy cukrem, wlewamy połowę wina, likier oraz gin i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem wlewamy resztę wina i ochłodzoną wodę gazowaną. Mieszamy i przelewamy do wysokich szklanek. Do każdej wkładamy trochę owoców. – do kruszonu możemy dodać 300 g truskawek opłukanych i obranych z szypułek.
ZAPIEKANE BANANY W SOSIE KARMELOWYM Z ODROBINĄ KAWY Składniki: - 4 banany - 100gr cukru - 1 szklanka szampana - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej - 100 ml śmietany UHT 18% - świeży imbir Przepis: Banany rumienimy na złoty kolor na patelni, podsypujemy cukrem, karmelizujemy, podlewamy winem musującym, redukujemy na małym ogniu sos z karmelu, dodając 100 ml śmietany i łyżkę kawy rozpuszczalnej. Po 5 minutach wykładamy banany i polewamy je sosem, a na koniec posypujemy imbirem.
Pieczone owoce 4 porcje Czas przygotowania: 35 min Składniki: 6 jabłkek lub gruszek 100 ml wina białego 2 łyżki cukru 100 g konfitur z wiśni lub porzeczek 2 łyżki masła ewentualnie laski cynamonu do przybrania Przepis: Owoce płuczemy, usuwamy z nich gniazda nasienne, zalewamy winem i posypujemy cukrem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim owoce, nadziewamy konfiturami i ewentualnie laskami cynamonu, wlewamy wino, w którym moczyły się owoce i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Na talerzykach rozkładamy owoce, polewamy sosem z pieczenia i podajemy.
Pudding z białej czekolady Składniki: - 2 tabliczki białej czekolady - mleko 3,2% - 2 budynie śmietankowe - łyżka masła - świeża mięta - małe pudełko świeżych malin lub truskawek - rurki waflowe do deserów Przepis: 600 ml mleka wlej do garnka, wkrusz do niego czekolady i daj masło. Podgrzewaj, aż całość się rozpuści. W szklance mleka rozpuść budynie, dodaj do garnka i mieszaj do zgęstnienia. Rozlej pudding do pucharków i ostudź. chłodne udekoruj miętą, maliną i waflową rurką.
Smażone ciastka drożdżowe (klonowane) Składniki: - 500g mąki - pół opakowania świeżych drożdży - cukier - 2 jaja - 3 serki homogenizowane waniliowe - mleko 3,2% - sól - olej do smażenia - cukier puder - syrop klonowy Przepis: Mąkę przesiej, wkrusz drożdże, sypnij cukrem i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. Gdy drożdże ruszą dodaj jaja, ricottę, szczyptę soli i tyle mleka, by wyrobić dość gęste, ale płynne ciasto. odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Przygotuj garnek z olejem do smażenia i kubek z ciepłą wodą. Łyżkę do zupy maczaj w wodzie, nabieraj porcję ciasta i szybko wrzucaj do gorącego oleju. Smaż na ciemnozłoto, wykładaj na papierowy ręcznik i od razu obsypuj cukrem pudrem. Podawaj z miseczką syropu klonowego.
KOKTAJL OWOCOWO - WANILIOWY SKŁADNIKI: 1 L MLEKA 0,5 L SMIETANY 30% 1 KG MROŻONYCH TRUSKAWEK 2 LASKI WANILII 100 G CUKRU 10 GRUBYCH SŁOMEK 100 ML POLEWY CZEKOLADOWEJ LÓD Przepis:200 ml śmietany i 200 ml mleka zagotowujemy z wanilią i studzimy. W dwóch naczyniach miksujemy mleko, cukier i truskawki z odrobiną śmietany, a w drugim waniliowe mleko z cukrem, śmietaną i lodem. Serwujemy w kieliszki wymieszane dwa smaki.
Tarta z jabłkami Składniki: - 10 sztuk twardych jabłek - składniki na ciasto kruche Przepis: Jabłka obieramy, kroimy na pół, wydrążamy miąższ ze środka.Na patelnię posypujemy cukier, chwilę podsmażamy - aż się zrobi karmel.Układamy jabłka pionowo na patelni, dusimy ok. 15 min. aż się skarmelizują. Robimy kruche ciasto ( lub bierzemy wczęsniej rzygotowane). Siekamy je, ugniatamy, wałkujemy, nakładamy na jabłka, nakłuwamy całosc widelcem.Wkładamy razem z patelnią do piekarnika na 40 min, na 180 stopni.Wyjmujemy i odrwacamy patelnię na drugą stronę, na górze mamy karmel.
Czekoladowy melonik z orzechami pecan Składniki: - 4 świeże melony różnych gatunków (np 2 galia i 2 cantalupe) - kostka masła - 100g kakao - 0,5l śmietany 30% - szklanka cukru - 100g orzechów pecan Przepis: Masło rozpuść w garnku, dorzuć cukier, kakao i śmietanę. Wymieszaj dokładnie i zagotuj w lśniący krem czekoladowy. Orzechy pokrusz i praż kilka chwil na suchej patelni, dzięki czemu będą jeszcze bardziej chrupkie. Melony obierz i potnij w fantazyjne kształty. Biały talerz oblej czekoladowym sosem, w nim ułóż kawałki melonów i posyp orzechami.
Tarta pomarańczowa Składniki: 200ml soku z pomarańczy 200g cukru ½ kostki masła 4 jaja 1-2 łyżki mąki Ciasto kruche na spód: 150g mąki, 75g masła, 2 żółtka. 25g cukru, łyżka wody Przepis: Zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć formę na 22cm i upiec na złoty kolor ok15-20min w 180st. Ubić miękkie masło z cukrem, żółtkami i łyżką mąki. Wlać sok z pomarańczy i wolno podgrzewać, cały czas ubijając na gęsty krem. Masa powinna się zagotować i zgęstnieć. Gotowy krem lekko przestudzić i wlać na upieczony spód. Piec 10min, przestudzić a następnie schłodzić w lodówce minimum 2-3godziny. Podawać przybraną ćwiartkami pomarańczy i skórką pomarańczową.
Tort makowy 12 porcji Czas przygotowania: 3 godz. + 2 godz. schładzania Składniki: 250 g maku 400 g cukru pudru 8 jajek 2 łyżki płynnego miodu 4 biszkopty 50 ml rumu 100 g gorzkiej czekolady 200 g masła 50 ml likieru jajecznego 3 łyżki wiśni ze spirytusu 300 g zmielonych migdałów 2 białka kandyzowane wiśnie do przybrania Przepis: Mak płuczemy, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy 10 minut, odcedzamy, odciskamy z płynu i mielimy 3 razy, ostatni raz z 50 g migdałów. Biszkopty ścieramy na tarce. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru i nie przerywając ucierania dodajemy porcjami mak. Do masy dodajemy miód, starte biszkopty, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, pieczemy 50 minut w temperaturze 180˚C i studzimy. Czekoladę kruszymy, wkładamy do garnuszka, wstawiamy go do większego naczynia z gotującą się wodą i rozpuszczamy czekoladę. Masło ucieramy z 50 g cukru pudru i rozpuszczoną czekoladą na puszystą masę. Dodajemy do niej likier i wiśnie, mieszamy i schładzamy w lodówce. Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 blaty i skrapiamy je rumem. Jeden blat smarujemy kremem i przykrywamy drugim blatem. Pozostałe migdały ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i 2 białkami na gładką masę marcepanową, cienko ją rozwałkowujemy, nakrywamy wierzch i boki tortu, lekko ją dociskamy do ciasta i odcinamy nadmiar masy marcepanowej. Tort przybieramy kandyzowanymi wiśniami, schładzamy w lodówce przez 2 godziny i podajemy. – zamiast marcepanem tort możemy pokryć polewą czekoladową lub lukrem i przybrać orzechami zamiast wiśniami.
SHAKE TRUSKAWKOWY Z GRENADINĄ SKŁADNIKI: 500 g mrożonych truskawek 500 ml mleka 3 łyżki cukru 15 ml syropu grenadina 1 limonka Przepis: Wszystkie składniki wymieszać w blenderze, serwować w dużej szklance udekorowane miętą.
NALEŚNIKI Z LIKIEREM POMARAŃCZOWYM I KAWAŁKAMI POMARAŃCZY Składniki: - 50g mąki - ½ litra mleka - 3 jajka - łyżka cukru waniliowego - mała łyżeczka oliwy - pomarańcza - skórka pomarańczowa - likier pomarańczowy Przepis: Smażymy naleśniki, składamy w kopertę i obsmażamy z dwóch stron. Dodajemy filety z pomarańczy i skórkę pomarańczową. Podlewamy całość likierem pomarańczowym. Wykładamy naleśniki na talerz i polewamy powstałym sosem z kawałkami pomarańczy.
Zupa jagodowaSkładniki: - 2 pudełka mrożonych jagód - 1,5 litra wody mineralnej - cukier trzcinowy - makaron gwiazdki - laska wanilii - mąka ziemniaczana Jagody wsyp do garnka i zalej wodą. laskę waniliową przetnij wzdłuż na pół i wyskrob nożem ze środka pachnące pestki. Dodaj je do garnka, dopraw cukrem i zagotuj. w kubku rozmieszaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej z wodą, dodaj do zupy i mieszaj zgrabnie aż zgęstnieje. Wystaw na balkon do ostudzenia, serwuj z makaronem.
mjaskul