KROK PO KROKU
Małe ciasteczka o pięknym kształcie
Przestrzegając kilku reguł, nietrudno upiec doskonałe muffinki. Suche składniki należy krótko mieszać z mokrymi , w przeciwnym wypadku ciasto stanie się ciągliwe i muffinki nie wyrosną odpowiednio. Do ciasta trzeba też dodać proszek do pieczenia lub mieszankę proszku i sody. Soda sprawia, że muffinki będę wyjątkowo pulchne i puszyste. Aby po upieczeniu można było łatwo wyjąć ciasteczka z foremek i zachować kształt, warto posmarować foremki tłuszczem i posypać mąką lub cukrem. Można też użyć papierowych foremek (papilotki), które wkłada się do zagłębień formy. Muffinki można też piec tylko w papierowych foremkach – w tym celu trzeba złożyć razem 2-3 foremki, aby surowe ciasto z nich nie wypłynęło. Najlepiej stosować jednak specjalne formy do pieczenia – z 6 lub 12 zagłębieniami o średnicy 7.5 cm albo z 12 lub 24 zagłębieniami o średnicy 4.5 cm do minimuffinek.
Pieczenie muffinek
1. Formy wysmarować tłuszczem posypać mąką.
2. Można także do każdej formy włożyć papierowe foremki (ewentualnie kolorowe foremki lub z nadrukiem).
3. Suche składniki (np. mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier waniliowy) wymieszać w misce.
4. Mokre składniki (np. mleko, jajka i rozpuszczone masło) wymieszać w drugiej misce.
5. Połączyć suche składniki z mokrymi i mieszać tak długo aż wszystkie składniki będą wilgotne.
6. Ciasto nakładać łyżką do foremek do ¾ wysokości.
lusia27