Babka kakaowa
Składniki:
kostka masła szklanka cukru
5 jaj
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao tłuszcz
bułka tarta lub specjalny pergamin do formy
Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawaj po jednym jaju, a następnie niewielkimi porcjami dosypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Tak uzyskane ciasto przełóż do formy - najlepsza będzie ozdobna średniej wielkości do babki lub zwykła prostokątna.
Piecz około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 175°C. Przed wyjęciem sprawdź zaostrzonym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być suchy).
Jeśli marzy Ci się ciasto o strukturze marmurkowej, dodaj i wymieszaj kakao tylko z częścią masy, a potem bardzo delikatnie połącz ją z resztą ciasta.
A może wolisz tort? Ciasto trzeba wtedy upiec w okrąglej tortownicy, przekroić w poprzek na 2 lub 3 krążki, inaczej zwane blatami, nasączyć osłodzona kawa i przełożyć masa śmietankowa, kawowa, orzechowa lub czekoladowa.
Goniulka