Bułeczki z siemieniem lnianym
Składniki na 8 porcji:
1,5 szklanki mąki pszennej
szklanka mąki razowej
30 dag nasion siemienia lnianego
szklanka wody
łyżeczka soli
3 dag drożdży
Drożdże rozetrzyj z kilkoma łyżkami letniej wody. Obie mąki i sól wysyp na stolnicę, połącz z rozrobionymi drożdżami i zagnieć ciasto, dolewając wodę. Odstaw je do wyrośnięcia na 30 minut.
Teraz musisz zemleć siemię (łyżkę nasion odłożyć), dodaj je następnie do wyrośniętego ciasta, ponownie je wyrób i odstaw, by znów wyrosło. Następnie formuj bułeczki i układaj je na wysmarowanej tłuszczem blasze. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj słoną wodą i posyp odłożonymi ziarenkami siemienia, piecz około 30 minut w temperaturze 200°C.
Goniulka