Poziom podstawowy test 1.doc

(340 KB) Pobierz
Zad

Zad. 1 Wybierz i podkreśl prawidłową odpowiedź.

Człowiek wytwarza dwa pokolenia zębów:

A.              24 zęby mleczne i 30 zębów stałych,

B.              20 zębów mlecznych i 30 zębów stałych,

C.              24 zęby mleczne i 32 zęby stałe,

D.              20 zębów mlecznych i 32 zęby stałe.

Zad. 2 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl te odcinki układu pokarmowe­go, w których przebiegają procesy trawienne.

jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube.

Zad.3 Na przedstawionym poniżej schemacie budowy przewodu pokarmowego rozpoznaj i podpisz: strukturę, w której zostaje zapoczątkowany proces trawienia białek (I), oraz gruczoł wytwarzający sok zawierający enzymy trawiące białka, cukry, lipidy i kwasy nukleinowe (II). Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury.

Zad. 4 Przedstaw rolę trzustki w układzie pokarmowym człowieka

Zad.  5 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba.

Zad. 6 Przedstaw dwa przykłady pozytywnej roli bakterii żyjących w jelicie grubym człowieka

Zad. 7 Podaj przykład wykorzystania glikogenu przez organizm człowieka.

Zad. 8 Spośród wymienionych poniżej warzyw, owoców oraz produktów spożywczych wybierz i podkreśl tylko te, które należy spożywać, dbając o prawidłowy proces widzenia. Swój wybór uzasadnij jednym argumentem.

pomidor, bułka pszenna, margaryna (do smarowania pieczywa), ciastko, cebula, marchewka, ser, morele, ziemniaki, wątróbka.

Zad. 9 Podane poniżej pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze białka (I) i węglowodany (II).

a. truskawki,

b. biaty ser,

c. ziemniaki

d. ryż,

e. ryby,

f. czekolada,

g. kurczak,
h.. chleb,

i. miód,

j. mięso wolowe

Zad. 10 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.

Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.

 

Zad. 1 Żucie lub mechaniczne rozdrabnianie pokarmu może ułatwić trawienie.

Oceń prawdziwość tego stwierdzenia oraz podaj argument uzasadniający swoją odpowiedź.

Zad.2 Ustal i podaj chronologię etapów trawienia węglowodanów, wpisując w wolne kratki tabeli cyfry od 1 do 3.

Rozkład maltozy do glukozy przez maltazę.

Rozkład skrobi i glikogenu do dekstryn i maltozy przez amylazę ślinową.

Rozkład skrobi i glikogenu do dekstryn i maltozy przez amylazę trzustkową.

Zad. 3 Wymień enzymy trawiące białko w przewodzie pokarmowym człowieka oraz określ miejsce działania każdego z nich.

Zad. 4 Przedstawione poniżej informacje, dotyczące dwóch różnych zaburzeń, wynikających z niewłaściwego żywienia się, posegreguj na te, które dotyczą bulimii (I) oraz te, które są charakterystyczne dla anoreksji (II).

A.              W schorzeniu tym następuje znaczna utrata masy ciała w krótkim odstępie czasu.

B.              Dotknięty tą chorobą kontynuuje dietę odchudzającą mimo dużego wychudzenia.

C.  Schorzenie to cechuje okresowe obżarstwo bez przyrostu masy ciała.

D.              W obawie przed przyrostem wagi chory stosuje środki przeczyszcza­jące lub wywołujące wymioty. Schorzeniu temu towarzyszy najczęściej bezsenność i częste budzenie się w nocy.

F.              Objawami tej choroby są m.in. zmiany skórne, zmniejszenie wydolno­ści serca, obniżenie ciśnienia krwi, zatrzymanie miesiączkowania, zwiększenie ryzyka złamania kości, wystąpienie zaburzeń...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin