Zad. 1 Wybierz i podkreśl prawidłową odpowiedź.
Człowiek wytwarza dwa pokolenia zębów:
A. 24 zęby mleczne i 30 zębów stałych,
B. 20 zębów mlecznych i 30 zębów stałych,
C. 24 zęby mleczne i 32 zęby stałe,
D. 20 zębów mlecznych i 32 zęby stałe.
Zad. 2 Spośród niżej podanych wybierz i podkreśl te odcinki układu pokarmowego, w których przebiegają procesy trawienne.
jama ustna, przełyk, żołądek, dwunastnica, jelito cienkie, jelito grube.
Zad.3 Na przedstawionym poniżej schemacie budowy przewodu pokarmowego rozpoznaj i podpisz: strukturę, w której zostaje zapoczątkowany proces trawienia białek (I), oraz gruczoł wytwarzający sok zawierający enzymy trawiące białka, cukry, lipidy i kwasy nukleinowe (II). Podpisz wszystkie zaznaczone cyframi struktury.
Zad. 4 Przedstaw rolę trzustki w układzie pokarmowym człowieka
Zad. 5 Wskaż funkcje, które organizmie człowieka pełni wątroba.
Zad. 6 Przedstaw dwa przykłady pozytywnej roli bakterii żyjących w jelicie grubym człowieka
Zad. 7 Podaj przykład wykorzystania glikogenu przez organizm człowieka.
Zad. 8 Spośród wymienionych poniżej warzyw, owoców oraz produktów spożywczych wybierz i podkreśl tylko te, które należy spożywać, dbając o prawidłowy proces widzenia. Swój wybór uzasadnij jednym argumentem.
pomidor, bułka pszenna, margaryna (do smarowania pieczywa), ciastko, cebula, marchewka, ser, morele, ziemniaki, wątróbka.
Zad. 9 Podane poniżej pokarmy posegreguj ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze białka (I) i węglowodany (II).
a. truskawki,
b. biaty ser,
c. ziemniaki
d. ryż,
e. ryby,
f. czekolada,
g. kurczak,h.. chleb,
i. miód,
j. mięso wolowe
Zad. 10 W pokarmach, np. w smalcu i oleju słonecznikowym, mogą występować różne rodzaje tłuszczów.
Oceń, który z nich dostarcza organizmowi bardziej wartościowego rodzaju tłuszczu, uzasadniając odpowiedź jednym argumentem.
Zad. 1 Żucie lub mechaniczne rozdrabnianie pokarmu może ułatwić trawienie.
Oceń prawdziwość tego stwierdzenia oraz podaj argument uzasadniający swoją odpowiedź.
Zad.2 Ustal i podaj chronologię etapów trawienia węglowodanów, wpisując w wolne kratki tabeli cyfry od 1 do 3.
Rozkład maltozy do glukozy przez maltazę.
Rozkład skrobi i glikogenu do dekstryn i maltozy przez amylazę ślinową.
Rozkład skrobi i glikogenu do dekstryn i maltozy przez amylazę trzustkową.
Zad. 3 Wymień enzymy trawiące białko w przewodzie pokarmowym człowieka oraz określ miejsce działania każdego z nich.
Zad. 4 Przedstawione poniżej informacje, dotyczące dwóch różnych zaburzeń, wynikających z niewłaściwego żywienia się, posegreguj na te, które dotyczą bulimii (I) oraz te, które są charakterystyczne dla anoreksji (II).
A. W schorzeniu tym następuje znaczna utrata masy ciała w krótkim odstępie czasu.
B. Dotknięty tą chorobą kontynuuje dietę odchudzającą mimo dużego wychudzenia.
C. Schorzenie to cechuje okresowe obżarstwo bez przyrostu masy ciała.
D. W obawie przed przyrostem wagi chory stosuje środki przeczyszczające lub wywołujące wymioty. Schorzeniu temu towarzyszy najczęściej bezsenność i częste budzenie się w nocy.
F. Objawami tej choroby są m.in. zmiany skórne, zmniejszenie wydolności serca, obniżenie ciśnienia krwi, zatrzymanie miesiączkowania, zwiększenie ryzyka złamania kości, wystąpienie zaburzeń...
graczz124