Kalkulacja cen gastronomicznych.pdf
(
27 KB
)
Pobierz
Kalkulacja cen gastronomicznych
Kalkulacja cen gastronomicznych
Cena gastronomiczna, ustalona jako cena sprzedaŜy brutto, obejmuje:
wartość towarów (artykułów spoŜywczych) w cenie zakupu,
·
marŜę gastronomiczną, ustaloną na poziomie zapewniającym pokrycie kosztów handlowych (tzn. wszystkich
kosztów działalności operacyjnej, oprócz wartości sprzedanych towarów, którą ustala się na koncie 73-1) oraz
zysku brutto (tzn. zawierającego podatek dochodowy),
·
VAT naleŜny, według obowiązującej stawki opodatkowania (obliczony od wartości usługi gastronomicznej
w cenie sprzedaŜy netto, tzn. od wartości w cenie zakupu, powiększonej o marŜę gastronomiczną).
1. Ceny gastronomiczne towarów w stanie nieprzetworzonym sprzedawanych w bufetach
Ceny gastronomiczne towarów w stanie nieprzetworzonym sprzedawanych w bufetach ustala się analogicznie, jak ceny
detaliczne towarów w sklepach, a mianowicie do wartości towarów w cenach zakupu dodaje się marŜę gastronomiczną,
otrzymując cenę sprzedaŜy netto, do której dodaje się VAT naleŜny.
Przykład
Kalkulacja ceny gastronomicznej towarów w stanie nieprzetworzonym
I. ZałoŜenia:
1. Cena zakupu według faktury VAT wynosi: 30 zł.
2. MarŜę gastronomiczną przyjętą umownie w wysokości 25% ceny sprzedaŜy netto, którą to cenę oblicza się za pomocą
formuły: Cs = (Cz x 100) : (100 - p)
gdzie:
Cs - cena sprzedaŜy netto,
Cz - cena zakupu,
p - stawka procentowa marŜy gastronomicznej.
3. Stawka podatku od towarów i usług stanowi 22%.
II. Obliczenia:
1. Cena sprzedaŜy netto towarów w stanie nieprzetworzonym:
Cs = (Cz x 100) : (100 - p) = (30 zł x 100) : (100 - 25) = 40 zł.
2. MarŜa gastronomiczna 25% ceny z poz. 1: (Cs x 25) : 100 = (40 zł x 25) : 100 = 10 zł.
3. VAT naleŜny według stawki 22% (z poz. 3 załoŜeń):
(Cs x 22) : 100 = (40 zł x 22) : 100 = 8,80 zł.
4. Cena sprzedaŜy brutto:
a) cena sprzedaŜy netto (z poz. 1): 40 zł,
b) VAT naleŜny (z poz. 3): 8,80 zł,
·
c) razem cena sprzedaŜy brutto: 48,80 zł.
Cenę sprzedaŜy netto moŜna w tym przypadku ustalić równieŜ jako cenę zakupu, powiększoną o kwotę marŜy
skalkulowanej na poziomie zapewniającym opłacalność sprzedaŜy gastronomicznej.
Przy załoŜeniu, Ŝe stawka kwotowa marŜy wynosi, jak w przykładzie: 10 zł, a cena zakupu: 30 zł, cenę sprzedaŜy netto
wyznacza się jako sumę tych składników: (30 zł + 10 zł) = 40 zł.
2. Kalkulacja cen poszczególnych potraw przyrządzanych w kuchni zakładu gastronomicznego
Kalkulacja cen poszczególnych potraw przyrządzanych w kuchni zakładu gastronomicznego, ze względu na róŜne
artykuły spoŜywcze zuŜywane do poszczególnych dań, obejmuje wartość zuŜycia surowców do przyrządzanych przez
kuchnię posiłków. Kalkulacja obejmuje z reguły 10 porcji (lub więcej). Cenę sprzedaŜy jednej porcji ustala się przez
podzielenie wartości zuŜytych surowców do przyrządzenia danej potrawy w cenach gastronomicznych netto przez liczbę
porcji. Zamiast wartości zuŜycia surowców w cenach gastronomicznych netto, moŜna wyceniać to zuŜycie według
rzeczywistych kosztów - w cenach zakupu. Następnie, w celu ustalenia ceny sprzedaŜy netto, naleŜy do wartości
wycenionej w cenach zakupu dodać odpowiednio skalkulowaną marŜę gastronomiczną. Kalkulację ceny jednostkowej
posiłków w ten sposób przedstawiono na przykładzie.
Przykład
Kalkulacja ceny posiłków (dań) przyrządzanych w kuchni zakładu gastronomicznego
I. ZałoŜenia:
1. Przedmiotem kalkulacji jest pieczeń schabowa z pieczarkami i ziemniakami według umownie przyjętej receptury,
liczona na 20 porcji.
2. Surowce zuŜyte do przyrządzenia potrawy według umownie przyjętych ilości i cen zakupu:
Lp.
Nazwa surowca
Rzeczywiste zuŜycie surowców
J.m.
Ilość
Cena
Wartość
1.
Schab wieprzowy z kością
kg
3
12,50 zł
37,50 zł
2.
Smalec
szt.
2
1,00 zł
2,00 zł
3.
Ziemniaki
kg
6
3,00 zł
18,00 zł
4.
Pieczarki
kg
3
4,00 zł
12,00 zł
5.
Masło
szt.
1
5,00 zł
5,00 zł
6.
Przyprawy
-
-
-
5,50 zł
Razem wartość w cenach zakupu
x
x
80,00 zł
3. MarŜa gastronomiczna przyjęta umownie w wysokości 33% ceny sprzedaŜy netto.
II. Ustalenie ceny gastronomicznej:
1. Cena sprzedaŜy netto jednej porcji:
a) ogółem wartość według ceny sprzedaŜy netto: (80 zł x 100) : (100 - 33) = 119,40 zł,
b) cena sprzedaŜy netto jednej porcji: (119,40 zł : 20 szt.) = 5,97 zł.
2. VAT naleŜny według stawki 22%: (5,97 zł x 22) : 100 = 1,31 zł.
3. Cena sprzedaŜy brutto (poz.: 1b + 2) jednej porcji posiłku będącego przedmiotem kalkulacji: (5,97 zł + 1,31 zł) =
7,28 zł.
Plik z chomika:
Gry-Pokemon-New
Inne pliki z tego folderu:
Bones and Muscles - An Illustrated Anatomy (Malestrom)(1).pdf
(9645 KB)
BLACKWELL'S BASIC SCIENCE COLOR ATLAS(1).pdf
(20369 KB)
SINELNIKOV tom III(2).pdf
(93212 KB)
SINELNIKOV tom II(2).pdf
(183494 KB)
SINELNIKOV tom I(2).pdf
(84849 KB)
Inne foldery tego chomika:
■zachomikowane(1)(1)
alf3
bot reklamowy
Różne
zachomikowane
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin