Piernik bez miodu
Składniki:
po 45 dag: mąki i cukru
2 łyżki wody
5 dag masła
5 jaj
szklanka śmietany 18-proc.
2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag orzechów
3 dag smażonej skórki pomarańczowej
Z 2 łyżeczek cukru zrób karmel i rozpuść go w 2 łyżkach wody. Jaja rozbełtaj, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Masło roztop, a mąkę wymieszaj z cukrem, sodą, przyprawą korzenną, stopionym masłem oraz masą jajecznośmietanową. Do wszystkich składników dodaj teraz rozpuszczony karmel i starannie wyrób ciasto. Pod koniec wrzuć bakalie.
Piernik przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Piecz w ciepłym piekarniku około 1 godzinę, po czym udekoruj go według uznania.
anetapietraszewska