1.Zupa z mięsem
Składniki:
- 100 gram kurczaka lub indyka
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.
Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!
2.Zupa z kurczakiem
- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi kurczaka
- seler
- pietruszka
- oliwa
Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.
3.Zupa z królikiem
- por
- 100 g mięsa z królika
- kleik ryżowy
- olej sojowy
Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.
4.Indyk w jarzynach
- 100 g mięsa z piersi indyka
- groszek zielony
- kleik ryżowy lub kukurydziany
Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.
5.Kurczak z jabłkami
- marchew (350 gram)
- mięso z kurczaka(100gram)
- 200 g świeżej kukurydzy ugotowanej do miękkości lub mrożonej i ugotowanej
- masło 1 łyżeczka
- kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)
- sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek
Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku. Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.
6.Jagnięcina z kaszą
- marchew(300 gram)
- ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce(ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana( 2 łyżki)
- olej sojowy (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną. Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody.
7.Indyk z kalarepą
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
- kalarepka 200 gram
- olej sojowy lub oliwa z oliwek
Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.
8.Przecier z jabłek
- 100 g jabłek (słodkie i soczyste)
- 1 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki wody
Jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem.
9.Przecier z malin
- 1 szklanki malin
- 2 łyżki kleiku ryżowego
Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.
10.Sok marchewkowo-jabłkowy
- średnia marchew
- średnie jabłko
Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.
11.Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym
- mleko następne płynne 150g
- 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej
- 1/5 szklanki wody (50g)
Kaszkę pozostawiamy na godzinę w zimnej wodzie aby nasiąkła. Następnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcję mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.
12.Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu
- 1 pietruszki (25g)
- 1 marchwi (15g)
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego
- 100 ml wody
- chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.
13.Mięso z kurcząt z jabłkiem
- średnie jabłko (80g)
- łyżeczka kleiku ryżowego
- 25 g piersi z kurczaka
- łyżeczka świeżego masła
- 60-70 ml wody
Jabłko płuczemy, obieramy po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy osobno, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.
14.Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem
- łyżeczka masła
- 3 łyżeczki kleiku ryżowego
- 15g piersi z kurczaka
- 20 ml wody
Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
15.Zupa jarzynowa z buraczkiem
- 1 marchwi (30g),
- 1 ziemniaka (20g),
- 1 pietruszki (20g),
- 1 buraka (20g),
- łyżeczka świeżego masła ,
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
- 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.
Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.
16.Zupka jarzynowa z cielęciną
- 2 łyżki kleiku kukurydzianego
- 20g cielęciny
- 100g wody
- 1/5 małej marchwi (20g)
- 1 małego ziemniaka (20g)
- 1 małej pietruszki (20g)
- brokuły (20g)
- seler (10g)
- łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek
Warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.
17.Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem
- 1 małej marchwi
- mały ziemniak
- 1 pietruszki (20g)
- 2 łyżeczki kleiku ryżowego
- 120 ml wody
- 20 g cielęciny
Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.
18.Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem
- 20g mięso z indyka,
- odrobina kalafior,
- odrobina kalarepa,
- pietruszka - natka
- 60-70ml. wody(zagotowana)
- 2 marchewki,
- 0,5 ziemniaka,
- 1 łyżeczka kleik ryżowy,
- 1 łyżeczka masła
Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut. Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Podawaj po ostudzeniu
19.Przecier z cukinii
- filiżanka pokrojonej w kostkę cukini ze skórką
Cukinię ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
20.Przecier z dyniowatych
- filiżanka pokrojonych w dużą kostkę: dyni, cukini, kabaczka, patisona
Warzywa ugotuj do miękkości nad parą. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.
21.Przecier z czarnych jagód
- 200g czarnych jagód
- 20 ml przegotowanej wody mineralnej
Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj. Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.
22.Papka z dyni i jabłka
- 50g obranej dyni
- 50g słodkiego jabłka
- niewielka ilość wody
Dynie i jabłko pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć dynie i jabłko, gotuj do miękkości. Przestudź i zmiksuj.
23.Papka z brokuł
- kilka różyczek brokuła
- łyżeczka oliwy z oliwek
Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj masło i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.
24.Mus jabłkowy
- duże słodkie jabłko
- sok jabłkowy klarowny
Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.
25.Papka marchewkowa
- marchewka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
- woda
Marchewkę umyj, cieniutko obierz i opłucz. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć marchewkę i gotuj do miękkości. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.
26.Papka z ziemniaka
- 1 ziemniak
Ziemniaka ugotuj na parze lub w garnuszku wrzucając na wrzątek. Rozgnieć widelcem dodaj masło i wymieszaj.
27.Papka z kalafiora
- 2 różyczki kalafiora
- łyżka mleka modyfikowanego
- 10g mięsa z piersi kurczaka
- woda do ugotowania mięsa
W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Kalafiora ugotuj na parze ok 20min. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mleko dodaj masło, posiekane mięsko i ugotowanego kalafiora. Całość zmiksuj.
28.Papka warzywna z kurczakiem
- 1 marchewki
- 1 ziemniaka
- 1 różyczka brokuła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 20g surowego mięsa kurczaka z piersi
- szczypta natki pietruszki
- dodatkowo woda do ugotowania mięsa
W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć mięso, ugotuj ok 10 min. Wywar wylej a mięso posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj brokuła. Dodaj oliwę, natkę i posiekane mięsko. Całość zmiksuj. Od 8 miesiąca możesz dodać majeranek.
29.Surówka z jabłka i marchewki
- słodkie jabłko
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy z oliwek
Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj cukier, jeśli jabłko jest zbyt kwaśne oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę i jabłko utrzyj na grubych oczkach.
30.Surówka z marchewki
- szczypta cukru
Marchewkę umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.
31.Surówka z jabłka
Jabłko umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier jeśli jabłko jest zbyt kwaśne i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.
32.Kisiel z Bobo Fruta
- 100 ml soku typu bobofrut
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.
33.Kisiel mleczny z żółtkiem
- 20g mieszanki mlecznej
- 100ml wody
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 żółtka
W garnuszku zagotuj wodę. Wodę ostudź, odlej 50 ml do szklanki, w pozostałej wodzie rozrób mieszankę mleczną. W wodzie odlanej do szklanki rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i żółtko i doleją ją do garnuszka z mieszanką. Całość zagotuj cały czas mieszając.
34.Deser mocno pomarańczowy
1 marchewka
kawałek dyni
3 łyżki kaszki kukurydzianej
woda
W garnuszku zagotuj wodę na wrzątek wrzuć obraną i umytą marchewkę. Gotuj aż marchewka będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kawałeczki dynię oraz kaszkę kukurydzianą. Zagotuj i zmiksuj. Możesz dodać odrobinę cukru, miodu lub melasy (syrop z buraków do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Możesz podać jako samodzielne danie lub z serkiem czy naturalnym jogurtem dla malucha po 12 miesiącu.
35.Galaretka z soku z porzeczek
- szklanka soku porzeczkowego
- półtorej szklanki cukru
Umyte, przebrane i oczyszczone owoce sparz wrzątkiem i przetrzyj przez sito do wyparzonej miski. Wsyp cukier i mieszaj drewnianym, wyparzonym ?berłem?, aż masa przybierze postać galaretki. Przełóż galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Z wytłoczyn można zrobić napój lub kisiel.
36.Mus brzoskwinia-jabłko-banan dla dzieci
- 1 brzoskwinia
- pół jabłka
- 1 banan
- 3 łyżki jogurtu
Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszysto zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawac od razu. Moja córeczka to uwielbia.
...
Ringabulina