63 Przepisy - OD 6 MIESIĄCA.rtf

(33 KB) Pobierz

1.Zupa z mięsem

 

Składniki:

- 100 gram kurczaka lub indyka

- 1 marchewka

- 1 gałązka selera naciowego

- 2 gałązki natki pietruszki

- 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa(poza natką). Zmiksować razem z natką pietruszki i wodą z gotowania warzyw.

 

Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!

 

2.Zupa z kurczakiem

 

Składniki:

- marchew

- ziemniak

- mięso z piersi kurczaka

- seler

- pietruszka

- oliwa

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso, a osobno warzywa. Zmiksować z dodatkiem wody z gotowania warzyw. Podgrzać i dodać odrobinę oliwy. Wymieszać.

 

3.Zupa z królikiem

 

Składniki:

- marchew

- ziemniak

- por

- 100 g mięsa z królika

- kleik ryżowy

- olej sojowy

- pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno mięso i warzywa. Zmiksować wraz z wywarem z jarzyn, podgrzać i dodać olej, wymieszać z kleikiem aż do otrzymania pożądanej konsystencji.

 

4.Indyk w jarzynach

 

Składniki:

- marchew

- ziemniak

- 100 g mięsa z piersi indyka

- groszek zielony

- olej sojowy

- por

- kleik ryżowy lub kukurydziany

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno warzywa, a osobno mięso. Zmiksować z dodatkiem wywaru jarzynowego, podgrzać, dodać olej, wymieszać, dodać kleik i ponownie wymieszać.

 

5.Kurczak z jabłkami

 

Składniki:

- marchew (350 gram)

- mięso z kurczaka(100gram)

- 200 g świeżej kukurydzy ugotowanej do miękkości lub mrożonej i ugotowanej

- masło 1 łyżeczka

- kleik ryżowy zależnie od konsystencji(ok.2,5 łyżki)

- sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno marchew, osobno kurczaka. Zmiksować razem z kukurydzą. Podgrzać i dodać masło. Wymieszać tak by się rozpuściło. Dodać sok jabłkowy do smaku. Dodać kleik według potrzeby. Jeśli za gęste można dodać nieco wody.

 

6.Jagnięcina z kaszą

 

Składniki:

- marchew(300 gram)

- ziemniak (1 niewielki)

- mięso jagnięce(ok.150gram)

- por (kawałeczek białej części)

- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)

- pietruszka(1/4 z ilości marchwi)

- kasza jaglana( 2 łyżki)

- olej sojowy (1 łyżeczka)

- kleik kukurydziany( 2łyżeczki)

- sok jabłkowy do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno marchew, osobno ziemniak w łupinie(wyszorowany), osobno por z pietruszką i zielonym groszkiem(groszek dodać pod koniec gotowania gdy pietruszka będzie już miękka), a osobno mięso. Ugotować kaszę jaglaną. Zmiksować warzywa z mięsem i kaszą. Podgrzać, dodać olej i doprawić sokiem jabłkowym do smaku. Jeśli za gęste dodać wody.

 

7.Indyk z kalarepą

 

Składniki:

- marchew 250 gram

- mięso z piersi indyka 100gram

- kalarepka 200 gram

- olej sojowy lub oliwa z oliwek

- kleik ryżowy

 

Sposób przygotowania:

Ugotować osobno marchew, kalarepkę, osobno mięso. Zmiksować razem, podgrzać i dodać tłuszcz. Zagęścić kleikiem ryżowym lub kukurydzianym.

 

8.Przecier z jabłek

 

Składniki:

- 100 g jabłek (słodkie i soczyste)

- 1 łyżeczki cukru

- 2 łyżeczki wody

 

Sposób przygotowania:

Jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem.

 

9.Przecier z malin

 

Składniki:

- 1 szklanki malin

- 2 łyżki kleiku ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.

 

10.Sok marchewkowo-jabłkowy

 

Składniki:

- średnia marchew

- średnie jabłko

 

Sposób przygotowania:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i płuczemy. Ścieramy na tarce. Wyciskamy sok na sitku pogrążonym w szklance.

 

11.Kaszka kukurydziana na mleku modyfikowanym

 

Składniki:

- mleko następne płynne 150g

- 2 łyżeczki kaszki kukurydzianej

- 1/5 szklanki wody (50g)

 

Sposób przygotowania:

Kaszkę pozostawiamy na godzinę w zimnej wodzie aby nasiąkła. Następnie gotujemy przez 25-30 min. Przygotowujemy porcję mleko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do ugotowanej kaszki dodajemy przygotowane mleko, mieszamy. Przed podaniem sprawdzamy temperaturę.

 

12.Zupa jarzynowa z mięsem bez rosołu

 

Składniki:

- 1 pietruszki (25g)

- 1 marchwi (15g)

- ziemniak

- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego

- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego

- 100 ml wody

- chude mięso z piersi kurczaka lub indyka (20g)

 

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy, następnie wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Miksujemy warzywa, później mieszamy z kleikiem. Mięso gotujemy osobno przez ok. 20 min. Po ugotowaniu rozdrabniamy drobno siekając nożem. Do zupy dodać posiekane mięso a po zagotowaniu dodajemy oliwę. Po wymieszaniu podajemy dziecku.

 

13.Mięso z kurcząt z jabłkiem

 

Składniki:

- średnie jabłko (80g)

- łyżeczka kleiku ryżowego

- 25 g piersi z kurczaka

- łyżeczka świeżego masła

- 60-70 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Jabłko płuczemy, obieramy po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na ćwiartki. Do zagotowanej wody wkładamy jabłko doprowadzając do rozgotowania. Przecieramy jabłko przez sitko. Mięso gotujemy osobno, a następnie drobno siekamy i mieszamy z musem jabłkowym. Wszystko mieszamy z kleikiem ryżowym. Dodajemy masło i doprowadzamy do zagotowania. Po schłodzeniu podajemy dziecku łyżeczką.

 

14.Przecier ryżowo-mięsny z jabłkiem

 

Składniki:

- średnie jabłko

- łyżeczka masła

- 3 łyżeczki kleiku ryżowego

- 15g piersi z kurczaka

- 20 ml wody

 

Sposób przygotowania:

Jabłko obieramy pozostawiając miąższ. Wkładamy do wrzątku aż do rozgotowania. W tym czasie przygotowujemy mięso , po ugotowaniu drobno siekamy. Do rozgotowanego jabłka dodajemy mięso, kleik ryżowy i masło. Wszystko mieszamy i gotujemy. Dodajemy wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

15.Zupa jarzynowa z buraczkiem

 

Składniki:

- 1 marchwi (30g),

- 1 ziemniaka (20g),

- 1 pietruszki (20g),

- 1 buraka (20g),

- łyżeczka świeżego masła ,

- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,

- 120 ml wody uzupełnianej podczas gotowania.

 

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy. Następnie wkładamy do wrzącej wody do ugotowania ok. 20 min. Po ugotowaniu warzywa przecieramy przez sitko , dodajemy kleik, mieszamy i doprowadzamy do gotowania. Następnie dodajemy masło i studzimy.

 

16.Zupka jarzynowa z cielęciną

 

Składniki:

- 2 łyżki kleiku kukurydzianego

- 20g cielęciny

- 100g wody

- 1/5 małej marchwi (20g)

- 1 małego ziemniaka (20g)

- 1 małej pietruszki (20g)

- brokuły (20g)

- seler (10g)

- łyżeczka oleju sojowego lub oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy ,obieramy, płuczemy a następnie drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (20 min). Miksujemy. Osobno ugotowane mięso drobno siekamy. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz oliwę dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Po ostygnięciu podajemy dziecku.

 

17.Zupa jarzynowa z cielęciną i kleikiem

 

Składniki:

- 1 małej marchwi

- mały ziemniak

- 1 pietruszki (20g)

- 2 łyżeczki kleiku ryżowego

- łyżeczka masła

- 120 ml wody

- 20 g cielęciny

 

Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy. Cielęcinę czyścimy z błon i wkładamy do wrzącej wody, gotujemy do miękkości. Osobno ugotowane warzywa dodajemy do kleiku i mięsa. Wszystko miksujemy. Dodajemy masło i ponownie gotujemy.

 

18.Zupka jarzynowa z indykiem i ryżem

 

Składniki:

- 20g mięso z indyka,

- odrobina kalafior,

- odrobina kalarepa,

- pietruszka - natka

- 60-70ml. wody(zagotowana)

- 2 marchewki,

- 0,5 ziemniaka,

- 1 łyżeczka kleik ryżowy,

- 1 łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy i drobno kroimy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem o.k 20 minut. Następnie miksujemy Osobno ugotowane mięso drobno siekamy nożem. Następnie mięso, kleik z warzyw oraz masło dodajemy do wywaru z ugotowanego mięsa. Mieszamy gotując. Podawaj po ostudzeniu

 

19.Przecier z cukinii

 

Składniki:

- filiżanka pokrojonej w kostkę cukini ze skórką

- łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Cukinię ugotuj do miękkości nad parą lub w odrobinie wody. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

 

20.Przecier z dyniowatych

 

Składniki:

- filiżanka pokrojonych w dużą kostkę: dyni, cukini, kabaczka, patisona

- łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Warzywa ugotuj do miękkości nad parą. Dodaj łyżeczkę świeżego masła. Zmiksuj. Podawaj po ostudzeniu.

 

21.Przecier z czarnych jagód

 

Składniki:

- 200g czarnych jagód

- 20 ml przegotowanej wody mineralnej

- łyżeczka kleiku ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Jagody umyj i przetrzyj przez sitko. W ciepłej wodzie rozprowadź kleik. Do kleiku dodaj przetarte jagody i wymieszaj. Od 11 miesiąca możesz podawać z jogurtem naturalnym.

 

22.Papka z dyni i jabłka

 

Składniki:

- 50g obranej dyni

- 50g słodkiego jabłka

- niewielka ilość wody

 

Sposób przygotowania:

Dynie i jabłko pokrój w kostkę. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć dynie i jabłko, gotuj do miękkości. Przestudź i zmiksuj.

 

23.Papka z brokuł

 

Składniki:

- kilka różyczek brokuła

- łyżeczka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Brokuła ugotuj na parze, przełóż do miseczki dodaj masło i zmiksuj. Podaj po przestudzeniu.

 

24.Mus jabłkowy

 

Składniki:

- duże słodkie jabłko

- sok jabłkowy klarowny

- łyżeczka kleiku ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Jabłko obierz, pokrój na cząstki. W garnuszku zagotuj niewielką ilość soku. Na wrzątek wrzuć pokrojone jabłko. Gotuj aż jabłko zmięknie. Przestudź i dodaj pozostały sok oraz kleik. Wszystko razem zmiksuj.

 

25.Papka marchewkowa

 

Składniki:

- marchewka

- łyżeczka kleiku ryżowego

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła

- woda

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyj, cieniutko obierz i opłucz. W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć marchewkę i gotuj do miękkości. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.

 

26.Papka z ziemniaka

 

Składniki:

- 1 ziemniak

- łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaka ugotuj na parze lub w garnuszku wrzucając na wrzątek. Rozgnieć widelcem dodaj masło i wymieszaj.

 

27.Papka z kalafiora

 

Składniki:

- 2 różyczki kalafiora

- łyżka mleka modyfikowanego

- łyżeczka masła

- 10g mięsa z piersi kurczaka

- woda do ugotowania mięsa

 

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć mięsko i gotuj ok 15 min, wywar wylej a mięsko posiekaj. Kalafiora ugotuj na parze ok 20min. W niewielkiej ilości wody rozprowadź mleko dodaj masło, posiekane mięsko i ugotowanego kalafiora. Całość zmiksuj.

 

28.Papka warzywna z kurczakiem

 

Składniki:

- 1 marchewki

- 1 ziemniaka

- 1 różyczka brokuła

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- 20g surowego mięsa kurczaka z piersi

- 100 ml wody

- szczypta natki pietruszki

- dodatkowo woda do ugotowania mięsa

 

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć mięso, ugotuj ok 10 min. Wywar wylej a mięso posiekaj. Marchewkę i ziemniaka obierz i umyj. W garnuszku zagotuj wodę i na wrzątek wrzuć warzywa. Gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj brokuła. Dodaj oliwę, natkę i posiekane mięsko. Całość zmiksuj. Od 8 miesiąca możesz dodać majeranek.

 

29.Surówka z jabłka i marchewki

 

Składniki:

- słodkie jabłko

- marchewka

- łyżeczka cukru

- łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Jabłko i marchew umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj jabłko i marchewkę. Dodaj cukier, jeśli jabłko jest zbyt kwaśne oraz oliwę z oliwek i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę i jabłko utrzyj na grubych oczkach.

 

30.Surówka z marchewki

 

Składniki:

- marchewka

- szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.

 

31.Surówka z jabłka

 

Składniki:

- słodkie jabłko

- szczypta cukru

 

Sposób przygotowania:

Jabłko umyj, obierz i utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj cukier jeśli jabłko jest zbyt kwaśne i wymieszaj. Po 12 miesiącu marchewkę utrzyj na grubych oczkach.

 

32.Kisiel z Bobo Fruta

 

Składniki:

- 100 ml soku typu bobofrut

- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

- łyżeczka cukru (nie jest konieczna)

 

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. Dodaj cukier. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

 

33.Kisiel mleczny z żółtkiem

 

Składniki:

- 20g mieszanki mlecznej

- 100ml wody

- łyżeczka maki ziemniaczanej

- 1 żółtka

 

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotuj wodę. Wodę ostudź, odlej 50 ml do szklanki, w pozostałej wodzie rozrób mieszankę mleczną. W wodzie odlanej do szklanki rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i żółtko i doleją ją do garnuszka z mieszanką. Całość zagotuj cały czas mieszając.

 

34.Deser mocno pomarańczowy

 

Składniki:

1 marchewka

kawałek dyni

3 łyżki kaszki kukurydzianej

woda

 

Sposób przygotowania:

W garnuszku zagotuj wodę na wrzątek wrzuć obraną i umytą marchewkę. Gotuj aż marchewka będzie miękka. Dodaj pokrojoną w kawałeczki dynię oraz kaszkę kukurydzianą. Zagotuj i zmiksuj. Możesz dodać odrobinę cukru, miodu lub melasy (syrop z buraków do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Możesz podać jako samodzielne danie lub z serkiem czy naturalnym jogurtem dla malucha po 12 miesiącu.

 

35.Galaretka z soku z porzeczek

 

Składniki:

- szklanka soku porzeczkowego

- półtorej szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Umyte, przebrane i oczyszczone owoce sparz wrzątkiem i przetrzyj przez sito do wyparzonej miski. Wsyp cukier i mieszaj drewnianym, wyparzonym ?berłem?, aż masa przybierze postać galaretki. Przełóż galaretkę do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Z wytłoczyn można zrobić napój lub kisiel.

 

36.Mus brzoskwinia-jabłko-banan dla dzieci

 

Składniki:

- 1 brzoskwinia

- pół jabłka

- 1 banan

- 3 łyżki jogurtu

 

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, obrać ze skórek a następnie wszysto zmiksować w mikserze, dodać jogurt. Podawac od razu. Moja córeczka to uwielbia.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin