Dz.U.96.60.279 profilaktyczne posiłki.pdf
(
98 KB
)
Pobierz
untitled
Dz.U.96.60.279
ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
(Dz. U. z dnia 30 maja 1996 r.)
Na podstawie art. 232 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
§ 1.
Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie:
1)
posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej "posiłkami", w formie jednego dania
gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust. 2,
2)
napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.
§ 2.
1. Posiłki powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać
wartość kaloryczną około 1000 kcal.
2. Jeżeli pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj wykonywanej przez
pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, może zapewnić w czasie pracy:
1)
korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych,
2)
przyrządzanie posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
§ 3.
1. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom wykonującym prace:
1)
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
organizmu powyżej 2000 kcal (8375 kJ) u mężczyzn i powyżej 1100 kcal (4605 kJ) u kobiet,
2)
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane
w pomieszczeniach zamkniętych, w których ze względów technologicznych utrzymuje się stale temperatura
poniżej 10
o
C lub wskaźnik obciążenia termicznego (WBGT) wynosi powyżej 25
o
C,
3)
związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny
organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane
na otwartej przestrzeni w okresie zimowym; za okres zimowy uważa się okres od dnia 1 listopada do dnia
31 marca,
4)
pod ziemią.
2. Pracodawca zapewnia posiłki pracownikom zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych i innych
zdarzeń losowych.
§ 4.
1. Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
1)
w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego
(WBGT) powyżej 25
o
C,
2)
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza
(WCI) powyżej 1000,
3)
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10
o
C lub powyżej 25
o
C,
4)
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny
wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet,
5)
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza
28
o
C.
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów – stan prawny: listopad 2005 r.
1
2. Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne
lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 - napoje
wzbogacone w sole mineralne i witaminy.
§ 5.
Stanowiska pracy, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe
zasady ich wydawania, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób, o którym mowa w § 2 ust. 2,
ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie
działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przedstawicieli pracowników.
§ 6.
1. Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.
2. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy.
3. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.
§ 7.
Pracodawca powinien zapewnić zachowanie odpowiednich warunków higienicznosanitarnych
przygotowywania oraz spożywania posiłków i napojów.
§ 8.
Pracownikom nie przysługuje ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje.
§ 9.
Traci moc uchwała nr 134 Rady Ministrów z dnia 8 października 1984 r. w sprawie zasad wydawania
posiłków profilaktycznych i regeneracyjnych wzmacniających pracownikom zatrudnionym w warunkach szkodliwych dla
zdrowia lub szczególnie uciążliwych (Monitor Polski Nr 25, poz. 168).
§ 10.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 2 czerwca 1996 r.
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów – stan prawny: listopad 2005 r.
2
Plik z chomika:
apd61
Inne pliki z tego folderu:
Dyrektywa 2000-9-WE w sprawie kolei linowych do przewozu osób.pdf
(358 KB)
Ustawa z dnia 26 września 1997 w sprawie ogólnych przepisów BHP ze zmianami.PDF
(4276 KB)
Dz.U.03.171.1665 Kryteria i sposób klasyfikacji substancji i preparatów chemicznych.(1).pdf
(3701 KB)
Dz.U.05.259.2170 wymagania dla maszyn i elementów bezpieczeństwa.pdf
(2498 KB)
Dz.U.03.173.1678 oznakowanie opakowań substancji niebezpiecznych i preparatów niebezpiecznych.pdf
(1760 KB)
Inne foldery tego chomika:
11_BHP-Ergonomia (spuniek)
Analiza roczna (an_ja25)
Audyt bhp_listy kontrolne (an_ja25)
badania (rav22)
BHP w pytaniach i odpowiedziach (spuniek)
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin