Wędzonka krotoszyńska.pdf

(156 KB) Pobierz
349206386 UNPDF
Na 10 kg urowca (ułatwi obliczenia)
Przygotowanie surowca:
Do produkcji wdzonki krotozyokiej używa ie tzw backów Jet to mio piknie otoczone
tłuzczykiem Backy (bez koci i bez kóry) odcina i od półtuz od przodu midzy 4 i 5 żebrem
przez czwarte, protopadle do linii grzbietu, od tyłu (od trony zynki) protopadle do linii grzbietu,
tak aby krzydło koci biodrowej nie wezło w kład backu Linia odcicia od boczku przebiega
równolegle do linii grzbietu z zachowaniem zerokoci do 19 cm, długoci do 50 cm Grubod łoniny
do 22 mm na całej długoci, żeberka wyłukane (najlepiej kawałek żyłki o dł ok 50 cm z
przywiązanymi po obu koocach patyczkami łużącymi jako uchwyty Piknie i tym przyrządzikiem
wycina żeberka Spróbujcie) pozotałe koci krgołupa (reztki wyrotków krgów) uunite nożem,
kóra zdjta Pozotałe czci minia łopatki (tzw chutki) uunite
Peklowanie:
Można peklowad dwoma poobami
1. Peklowanie mokre nastrzykowo-zalewowe:
Miezank peklującą przygotowuje i biorąc 100 kg oli i 3 kg aletry
Stżenie olanki peklującej wynoi 16,4-18,5%, co zgodnie z tabelą daje od 19,65 do 22,75 kg
miezanki peklującej na 100 l wody Przyjmiemy najniżzą dawk czyli 19,65 kg miezanki na 100 l
wody.
Do nastrzyku potrzeba nam 5-6% solanki w stosunku do wagi surowca. W naszym przypadku (10 kg
miea) potrzeba po urednieniu 0,55 l olanki
Do zalania bierze ie w przypadku backu 30% olanki w tounku do ciżaru mia - daje to 3,0 l
solanki
Razem muimy przygotowad 3,55 l solanki.
Ilod natrzyknid dominiowych 4-5.
Czas peklowania w dniach - 4-6.
Czas odciekania - 24 godz.
2. Drugim sposobem peklowania jest peklowanie mieszane.
Miezaną peklującą o kładzie jak wyżej nacieramy dokładnie mio biorąc 0,30 kg mieszanki na 10 kg
surowca. Pozostawiamy w naczyniu na 24-36 godz po czym zalewamy olanką o tżeniu 14,3-16,4%.
co wg tabeli daje od 16,70 do 19,65 kg miezanki peklującej na 100 l wody
Przyjmujemy najniżze tżenie, czyli 14,3% na 10 kg mia potrzeba bdzie 4 litry zalewy peklującej
co przy podanym tżeniu 0,67 kg miezanki peklującej Łącznie potrzeba nam 0,97 miezanki
peklującej
Czas peklowania w solance 7-10 dni, a czas ociekania 1-2 dni.
Proce peklowania powinien przebiegad w temp 4-6 st C przy wilgotnoci wzgldnej 90-95%. Przed
dalzą obróbką należy prawdzid dokładnod upeklowania tzn, czy elementy na całym przekroju maja
jednolitą czerwona barw oraz dotatecznie łony mak
II. Formowanie:
Oczyzczone ze trzpów tkanki łącznej, minej i tłuzczowej elementy poprawiamy, przez lekkie
przycicie zdeormowanego kztałtu w czaie peklowania Kztałt zbliżony do protokąta
Na koocu, w odległoci 2-3 cm od krawdzi przewlekamy zpagat porządzając ptelk do
zawieszenia lub zawieszamy bezporednio na haczyku
III Wdzenie
Ouzamy dymem o temp ok 30 t C, do ouzenia powierzchni Wdzimy dymem gorącym o temp
25-40 st. C przez ok. 4-24 godz, do uzykania barwy brązowej mia z odcieniem winiowym, tłuzczu
żółtej z odcieniem szarym.
IV Chłodzenie
Do temp poniżej 10 t C wewnątrz batonu
Wydajnod rednia ok 94%
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin