Słonina wędzona paprykowana.pdf

(267 KB) Pobierz
349206042 UNPDF
na 5 kg. surowca
Receptura:
A. Surowiec:
1 Słonina nie olona - 5 kg
B Pryprawy i materiały pomocnice
I. Przyprawy:
a) użyte do olenia
1 ól - 0,35 kg
2. papryka - 0,06 kg
II Materiały pomocnice
1 pręda nr 6
C Potad urowca po obróbce
Słonina be kóry, prycięta do ktałtu protokąta, długod 20-25 cm, erokod 6-10 cm, grubod
powyżej 5,0 cm
349206042.001.png
D Potad gotowego produktu
Wymiary godne podanymi w pkt C Słonina pokryta wartwą papryki, wędona, na jednym koocu
pętelka do awieenia długoci 10-12 cm.
Skrót intrukcji
1 Pochodenie i jakod urowca
Słonina o jędrnej konytencji, pochodąca cęci grbietowej ( wyłąceniem cęci karkowej),
pobawiona kóry, be prekrwieo, plitów, acięd i pootałoci mięni wewnątr i na powierchni,
dokładnie ocycona Grubod nie mnieja niż 6,5 cm Prykrajana do ktałtu protokąta dowolnej
długoci, i erokoci nie mniejej niż 7,0 cm Ochłodona do temperatury 4-6 stopni C. Nie
dopuca ię łoniny knurów, pónych katratów i macior
2. Solenie:
Słoninę oli ię na ucho, nacierając każdy kawałek e wytkich tron, drobną olą, układając cile
kórą do dołu w odpowiedniej wielkoci nacyniach dnem wyypanym olą Grubod wartwy do 0,5
m Każdą wartwę preypuje ię olą, pary i górną wartwę aypuje ię olą
Po tygodniu prekłada ię łoninę, nacierając każdy kawałek ponownie olą, preypuje wartwy i
zasypuje szpary oraz wierzch sztapla. Pomieszczenie powinno byd aciemnione, o temp 4-6 stopni C.
Po dalszych 1-2 tygodniach łonina powinna byd gotowa, co należy prawdid Łącny ca olenia 2-3
tygodnie.
3. Mycie i osuszanie:
Słoninę otrąa ię oli, kraje na kawałki długoci ok 20-25 cm i erokoci 7-10 cm, obmywa w
ciepłej wodie (30-40 topni C), ocyca i awiea na pętelkach na 2-3 god celem ocieknięcia i
osuszenia.
4. Paprykowanie:
Po ocieknięciu łoninę obypuje ię dokładnie e wytkich tron papryką, pryklepuje i rowiea w
przewiewnym miejscu na ok. 12 godz. do dalszego podsuszenia.
349206042.002.png
5 Wędenie
Wędi ię imnym, radkim dymem pre 24-48 godz.
6. Studzenie:
Dopuca ię tudenie do temp poniżej 18 topni C.
Autor: Maxell
Zdjęcia Paweł Gardeła
349206042.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin