Wędzenie ryb na zimno.pdf
(
146 KB
)
Pobierz
349201678 UNPDF
W
dzenienazimnoodbywaiwtemperaturze30-33topniCitrwaod1dokilkudób
Otrzymujemyproduktdużotrwalzyniżprzywdzeniugorącym(pozatymimzimnewdzenie
dłużzetymprodukttrwalzy)Sprawionerybydlauuniciareztekkrwimoczyiprzez30minw
olanceotżeniu1zklankaolina5lwody,płuczeipoddajezaoleniuZaoleniepolegana
dokładnymobtoczeniukażdejrybywolianatpnieułożeniuwartwamiwkrzynce,przeypując
pozczególnewartwyobiciegruboziarnitąoląZaolenieiletówtrwa6godzinadużychrybw
całociod12godzindokilkunawetdniSoleniepełniatutajrolczynnikaprzyjającegodojrzewaniu
miajezczeprzedwdzeniem
Powyjciuzoliiopłukaniurybyuzyiwiezającjewocienionymiprzewiewnymmiejcuażdo
pojawieniailniącejcienkiejkórkiTrwatokilkagodzinJeżelirybadobrzenieobechnie,nie
uwdziiprawidłowo
Poobuzeniurybypoddajemywdzeniuwłaciwemu
I etap to tzw. podsuszenie w temperaturze do 30-33topniCunikającgtegodymu,trwająceod12
do24godzin,zależnieczycałyprocewdzeniaplanujemyna1czywicejdób
WIIetapiemożnajużtoowadgciejzyleczchłodnydym,wdząc2-3 razy dziennie przez kilka dni
zdługimiprzerwami
Nazimnowdziinajczciejłooie,trocie,dużeptrągiipłatyledzioweOtrzymujemyprodukt
aromatyczny,ociłejkonytencjiidużejtrwałoci
Rybyprawidłowouwdzonepowinnymiedkolorzłocity,złocitobrunatnylubbrunatnyzpołykiem
Barwamiaodkremowejdozarej,tkankaminapoita,jdrna,oczytaUrybchudychtkanka
minawinnabydlekkowłóknitaiłupliwa
utorMarianBorkowki(zazgodąautora)
Przepis zamieszczony na stronie
http://www.marbo.agnet.pl/wedzar.html
Plik z chomika:
jac1123
Inne pliki z tego folderu:
Mój przepis na wędzenie ryb.pdf
(141 KB)
Papcia balkonowe wędzenie pstrągów.pdf
(868 KB)
Przepis na leszcza rybaków z Mierzei Wiślanej.pdf
(218 KB)
Przepis na pstrąga wg Szwagra.pdf
(337 KB)
PRZYGOTOWANIE RYB DO WĘDZENIA.pdf
(124 KB)
Inne foldery tego chomika:
## Nalewki zdrowotne
@ PORADNIKI BUDOWLANE
■ ANGIELSKI+
■ NIEMIECKI+
◄ Kroniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin