SOLENIE RYB.pdf
(
181 KB
)
Pobierz
349201354 UNPDF
Sporządzanie roztworu soli kuchennej:
R
yby oli i, w celu nadania im pecjalnych cech makowych i abepiecenia ich pred epuciem
Solenie można preprowadad a pomocą oli kuchennej lub jej rotworów
Stżenie rotworu oli kuchennej najcciej okrela i ilocią gramów oli w 1 litre rotworu lub
ciżare właciwym rotworu
Rotwór oli o potrebnym tżeniu oblica i wg natpującego woru
p= s : (w + s) x 100
gdzie:
p – tżenie rotworu w % wag.
s – ilod oli użytej do porądenia rotworu w kg,
w – ilod wody użytej do porądenia rotworu w l
Prektałcając wyżej podany wór, można oblicyd ilod oli niebdną do uykania rotworu o
pożądanym tżeniu
Przykład:
Ile soli należy ropucid w 100 litrach wody, aby otrymad rotwór oli o tżeniu 20%?
Odpowied
s = p : (100 – p) x w = 20 : 80 x 100 = 25 kg
tn, że aby uykad rotwór oli o tżeniu 20%, należy do 100 l wody o temperature 15 tC dodad
25 kg soli.
D
o okrelenia tżeo (awartoci oli) w rotworach, można używad areometru e kalą Baum
ẻ
(B
ẻ
).
Skala jet podielona na topnie, odpowiadające w prybliżeniu awartoci oli w rotwore w
procentach wagowych.
Zawartod oli w rybie po olankowaniu, prenaconej do wdenia, jet uależniona od rodaju
ryby i wynosi od 1,2 do 2%.
Zjawiska zachodzące w mięsie podczas solenia:
Z
mia ryb podca olenia wydiela i woda tkanek, a rotwór olny prenika na aadie dyuji
do tkanek ciała ryby Jednocenie achodą pewne premiany biochemicne w tkankach, wywołane
diałalnocią włanych enymów (ermentów) ora diałaniem oli na wiąki organicne, głównie
białko i tłuc
W krótkim caie po naoleniu ryb nika pomak urowiny, mio ryb uykuje charakterystyczny
aromat i niektóre gatunki ryb tłutych nadają i do beporedniego pożycia, np ledie
Jeżeli mio ryb byt długo prebywa w olance, achodą w nim jawika powodujące niekorytne
miany cech jakociowych, naywane „tareniem i” Pogorenie jakoci może byd tak duże, że
powoduje nawet nieprydatnod do pożycia
Prenikanie oli w miie ryb chudych (dore) natpuje ybciej, niż w miie ryb tłutych (ledie),
ponieważ mała awartod wody w tkance tłucowej utrudnia przenikanie soli.
Naolenie mia ryb wyiletowanych, pokrojonych natpuje łatwiej i ybciej niż ryb całych
W pomieceniu gdie odbywa i olenie i odalanie ryb temperatura nie może prekracad 15 tC
Owietlenie dienne powinno byd ogranicone do niebdnego minimum (yby matowe lub białe),
aby uchronid ryby pred proceem „tranowacenia”
Nadełał Maxell
Plik z chomika:
jac1123
Inne pliki z tego folderu:
Mój przepis na wędzenie ryb.pdf
(141 KB)
Papcia balkonowe wędzenie pstrągów.pdf
(868 KB)
Przepis na leszcza rybaków z Mierzei Wiślanej.pdf
(218 KB)
Przepis na pstrąga wg Szwagra.pdf
(337 KB)
PRZYGOTOWANIE RYB DO WĘDZENIA.pdf
(124 KB)
Inne foldery tego chomika:
## Nalewki zdrowotne
@ PORADNIKI BUDOWLANE
■ ANGIELSKI+
■ NIEMIECKI+
◄ Kroniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin