Szynka wiejska.pdf

(288 KB) Pobierz
348161756 UNPDF
Szynka Wiejska jet produktem trwałym Może byd prechowywana ponad pół roku
Prygotowuje i ją całej ynki wieprowej kocią
Na 1 kilogram szynki dajemy:
o 50 g prażonej oli kuchennej
o 2 g saletry
o 0,5 g cukru (tylko zima)
o 2,5 g przypraw korzennych (pieprz, ziele angielskie, lid laurowy, godiki, pół ąbka conku i inne,
według upodobania)
wieże ciepłe ynki nacieramy połowa mieanki łożonej oli i aletry Potpujemy dokładnie tak
jak przy peklowaniu na sucho.
Suche peklowanie mięsa.
Prygotowujemy mieank peklującą
o 50-70g soli kuchennej
o 2-3g aletry odowej lub potaowej (amiat oli i aletry możemy toowad pekloól)
o 15-20g cukru (dodawany tylko zima)
o około 5g prypraw - lid laurowy, piepr carny, iele angielkie, majeranek, kolendra, godziki i inne
kładniki te należy równomiernie wymiead
Zaleca i peklowanie małych porcji mia e wgldu na akt ybkiego pucia po otwarciu nacynia
peklowanym miem Małe porcje powalają oddielnie peklowad różne gatunki mi, co powala
na stoowanie różnych etawów prypraw ależnie od prewidywanych potraw nich
wykonywanych.
Można peklowad mio kocią lub be koci Do peklowania mia be koci aleca i atoowad
trok bogata mieank peklującą Zwikamy dawk ależnie to od tounku may koci do
mia
Mieank peklujaca wcieramy w mio rką lub wyparonym kamieniem Do cau aż powierchnia
mia tanie i wilgotna Nacieramy cała powierchnie mia łącnie otworem po koci Jeli mio
jet kocią, nacinamy miejce gdie kod wytaje mia i nacieramy połącenie koci miem Tak
348161756.001.png
amo nacieramy nacicie mia które łuży do umożliwienia wieania go
Nacynie (wyparone) napełnia i wartwami Dno nacynia poypujemy mieanka peklującą
natpnie układamy ynki, łopatki, bocek, łonin, wolne miejca apełniamy mniejymi
kawałkami mia podgardla, _żeberek, oorami golonkami itp
Jeli peklujemy mio w kilku nacyniach aleca i oddielne peklowanie mia i łoniny Cci
mia lub łoniny które, maja kór układamy kóra w kierunku dna nacynia
Powierchnie ułożonego mia w nacyniu poypujemy równie_ mieanka peklującą
Tak napełnione nacynie pootawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Codziennie
prekładamy mio tak, by wartwy dolne były na wierchu natpnie odwrotnie
Po tym okreie nacynie amykamy najlepiej celnie i chowamy do chłodnego pomiecenia,
piwnicy.
Mio w nacyniu należy prykryd talerem i docinąd kamieniem tak, aby mio było anurone w
solance.
Peklowane w ten poób mio w celnie amknitym nacyniu może byd prechowywane do kilku
mieicy
Szynki zapeklowane zostawiamy w pokojowej temperaturze.
Po dwóch dniach nacieramy ynki pootała ccią mieanki łącnie pryprawami
Ponownie przykrywamy ynk talerykiem i kamieniem i pootawiamy na kolejne dwa dni w
chłodnym pomieceniu
Po tym caie ynki powinny byd pokryte okiem włanym
Jeli tak nie jet prygotowujemy natpujący rotwór
o 200 g prażonej oli
o 3g saletry
o 1 litr wody
Zalewamy tym rotworem ynki tak, aby prykryd je rotworem taramy i tak ułożyd ynki, ażeby
było potrebne jak najmniej tego rotworu do alania mia ynki peklowane w taki poób ą
mniej trwałe od peklowanych na ucho
Okre peklowania ależy od wagi ynki akłada i 3 dni na kilogram ynki (np dla ynki 5 kilowej
czas peklowania wyniesie 15 dni).
Po upeklowaniu szynki moczymy w zimnej wodzie 2-3 godiny, natpnie obua wieając w
suchym przewiewnym miejscu.
Szynki tak przygotowane wdimy imnym dymem 8 do 14 dni
Mio ynek ma żywą, cerwona barw mia, nadają i do jedenia na urowo jak i do gotowania
(po wymoczeniu).
ynki prechowujemy w chłodnym pomieceniu abepiecając pred inektami
Autor: T. Cymer
Zdjcie Szczepan
Zgłoś jeśli naruszono regulamin