Szynka w zalewie ziołowej.pdf

(229 KB) Pobierz
348161021 UNPDF
Szynka w zalewie ziołowej.
Produkt sprawdzony wielokrotnie.
Zalewa na 5kg. szynki:
- 1 dag kolendry,
- 3-4 gożdziki,
- 15 ziaren pieprzu,
- 15 ziaren ziela angielskiego,
- 5 lici laurowych,
- 2-3 ząbki czonku,
- 15-20 dag soli,
- 1 dag cukru,
- 1 dag saletry,
- 2,5 l wody.
Wykonanie:
Zmiażdżyd przyprawy, zmiezad z olą, cukrem i aletrą i podzield na dwie częci.Połowę miezanki
wetrzed w mięo, odłożyd je na dwa dni w temperaturze pokojowej. Zagotowad dwa i pół litra wody,
wytudzid, zmiezad z drugą połową miezanki, mięo zalad zalewą na około 2 tygodnie.
Przechowywad w kamiennym garczku przycinięte tak, aby całe mięo było w zalewie.
Po wyjęciu z zalewy wędzid 3 - 4 godziny gorącym dymem.
Natępnie parzyd w temperaturze 95 st.C w czasie 1 godz. parzenia/1kg.
Smacznego.
Do domowego wyrobu wędlin (robię jezcze kiełbaę wedzoną i boczki) touję wyłącznie winki z
małych gopodartw, gdzie prawdopodobieotwo tradycyjnego tuczu jet duże. Już nie kupię mięa w
supermarkecie na wędliny bo to nie ma właciwego maku. Z przykrocią twierdzam, że coraz
trudniej na wi o takie winie.Pozdrawiam wzytkich domowych wędliniarzy - nie dajmy ię
plastikom.
Autor: Andrzej
Zgłoś jeśli naruszono regulamin