1. Źródla Cd, chodzilo o charakterystyczne.
2. Jakie pierw przyczyną niedokrwistości.
3. Co to jest obszar skażony promieniotwórczo.
4. Co to jest zanieczyszczenie dopuszczalne i niedpuszczalne.
5. Dlaczego benzoapiren (chyba) jest rakotwórczy?
6. W jakich warzywach liściastych jest najwięcej azotanów?
7. Najbardziej promieniotwórcze izotopy (4).
8. Jakie pestycydy wycofano (2).
9. Jaka jest jednostka toksyczności dioksyny.
10. Z jakich procesów technologicznych w przem spoż. mogą tworzyć się WWA?
11. coś bylo o dzialaniu jakiegoś pestycydu na zwierzęta laboratoryjne i hodowlane
12. bylo też po jakim pestycydzie albo pierw spada plodność u zw laboratoryjnych.
1.zrodla kadmu
2. choroby jakie powoduje selen u ludzi i u zwierzat laboratoryjnych
3. objawy przewleklego zatrucia olowiem
4. szkodliwe dzialanie azotynow
5. jakie pierwiastki powoduja :niedokrwistosc, sa rakotworcze, wystepuja w srodowisku...
6. jakie sa zanieczyszczenia chemiczna na opakowaniach, w srodowisku...
7. warzywa gromadzace azotany- wymienic 3
8. jaka grupa wielkowa narazona jest na akryloamid
9. co moze zmiejszyc zawartosci akryloamidow
10. uzupelnic zdanie cos o pochodnych mocznika ale nie pamietam
11. procesy zwiekszajace ilosc WWA
12. zrodla tlenkow azotu w nitrozoaminach
13. dlaczego benzapiren jest rakotworczy
14. dlaczego DDT zaburza gospodarke wapniowa
15. zrodla dioksyn
16. co to sa zanieczyszczenia dopuszczalne
17. co to jest skazenie promieniotworcze i podac przyklad
18. po co sie stosuje promieniowanie
19. definicja pozostalosci pestycydow
20. po co sie stosuje monitorowanie
21. rasff- rozwinac skrot
22. 3 MCPD- gdzie jest i jakie ma dzialanie
24. jaka jest jednostka chyba rownowanika toksycznosci
25. wymienic ktore pestycydy zostaly wycofane i cos tam jeszcze
3-MCPD występuje w żywności jako hydrolizowane białka roślinne w ilościach powyżej 100 mg/kg oraz w znacznych ilościach w sosach sojowych, powyżej 300 mg/kg.
Niewielkie jego ilości w porównaniu z hydrolizatami białka (niemniej znaczące z punktu widzenia zdrowia) występują w pieczywie, w herbatnikach smakowych, niektórych gatunkach serów, w salami, słodzie i skrobiach modyfikowanych poniżej 0,1 mg/kg.
Zawartość 3- MCPD zwiększa się również w produktach poddanych obróbce kulinarnej,
a więc po przygotowaniu w kuchence mikrofalowej i grillowaniu.
Badania toksykologiczne stwierdziły, że 3-MCPD przenika przez barierę krew-mózg, powoduje zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (głownie w pniu mózgu).
Nie stwierdza się jego kumulacji w tkankach. Metabolizm nie jest dokładnie poznany.
3-MCPD powoduje występowanie w moczu kwasu chloromlekowego i kwasu szczawio- wego, który ma działanie neurotoksyczne.
Badania toksyczne potwierdziły, że 3-MCPD jest niegenotoksycznym kancerogenem powodującym guzy gruczołu sutkowego i jąder, cytotoksyczność i przewlekłą hiperplazję nerek.
3 MCPD- gdzie jest i jakie ma dzialanie - sosy sojowe, przyprawy do zup. dzialanie rakotworcze i in vitro: genotoksyczne
bylo pytanie jeszcze o LAL, cos o 2,4 D.... o ETU (w fungicydach) pamietacie cos jeszcze
no właśnie , ktoś pamięta pytania z grup porannych reszte??? ta chyba była choroba oleju Yousho
napewno było pormieniowanie, jednostki skutki małych dwawek promieniowania po co promieniowanie
Kadm- źródła, gdzie się kumuluje , toksyczne działanie , czynniki wplywajace na jego gromadzenie
Selen- jakie choroby powoduje u ludzi i u zwierzat laboratoryjnych , jego zrodla
Ołow, gdzie się kumuluje, objawy przewlekłego zatrucia
Pierwiastki kumulujace się w organizmie
Pierwiastki i ich dawki
Jakie postacie Hg i Pb sa niebezpieczne
Zrodła zanieczyszczen pierwiastkami i ch dzialanie
Procesy zwiekszajace ilosc WWA
Wpływ diety na metabolizm WWA
Szkodliwe radionuklidy
Co przyspiesza i opoznia r-cje nitrowania, pochodzenie gr aminowych
Zatrucie PCB
Wpływ małych dawek.
Źrodla nitrozoamin- co ułatwia i utrudnia tworzenie się
Prekurorzy azotynów
Dzialanie jakiegoś pestycydu na zwierzęta laboratoryjne i hodowlane
Pestycydy kumulujace się w organizmie czlowieka
Długość zalegania pestycydów w glebie
Pestycydy powodujace skazenie srodowiska
Prod z pozostaloscia pestycydow z gr weglowodorow polichlorowych
Jak obnizamy zawart pestyctdów.
Po co sie stosuje promieniowanie jonizujace
Jaka jest jednostka chyba rownowanika toksycznosci
Jednostka aktywnosci promieniotworczej
Prod skazone po Czarnobylu
Monitorowanie żywności- po co, co obejmuja badania
Źrodła zanieczyszczeń
Zanieczyszczenia przechodzace z opakowań
Co to są zanieczyszczenia przypadkowe
Zanieczyszczenia biologiczne
Zanieczyszczenia wskutek intensywnej produkcji roslin i rozwoju motoryzacji
1.Jakie zanieczyszczenia chemiczne sa
a)ze srodowiska
b)z produkcji
c)hodowli zwierzat
2.Zrodla zanieczyszczen Niklem,
3.pestycydy od producenta do konsumenta- co zeby bylo jak najmniej pozostalosci
4.ditiokarbaminiany -jakie jest ich szkodliwe dzialanie
5.wymien 2 pestycydy ktore sa w glebie
a)powyzej 3 miesiecy
b)do 3 miesiecy
6.Gdzie w produkcji stosuje sie promieniowanie jonizacyjne
7.jakie sa warunki by mozna bylo promieniowac;P
8.zanieczyszczenia przypadkowe- co to i czy sa dozwolone
9.PCB w mleku kobiety- skad i od czego zalezy
10.akryloamid- w jakich produktach
11.heterocykliczne aminy- kiedy powstaja i jak zmiejszyc ich zawartosc
12.nitrozoaminy- z jakich substratow powstaja i w jakich produktach
13.WWA- w jakich produktach
14.WWA-w jakich procesach powstaje
15.zrodla zanieczyszczen olowiem
16.powiadomienie alarmowe w RASFF – kiedy?
17.jakie produkty sa monitorowane i jakie zwiazki w nich
18.pestycydy fosfoorganiczne
a)zalety
b)wady
19.pierwiastki:(2)
a)dzialajace na nerki
b)rakotworcze dla zwierzat
c)wydzielane z opakowan
20.rownowaznik toksyczny dioksyn- co to i do czego
21.azotany w jakich produktach limitowane
22.WWA – dzialanie (?)
23.z czym tworza addukty akryloamidu i glicydoamidu
Zatrucia Hg przez droge pokarmowa
- W jakim wieku ludzie narażeni sa bardziej na działanie azotynow
Charakterystyczną właściwością metali ciężkich jest ich wysoka gęstość oraz bezwzględna toksyczność. Nie biorą one udziału w procesach życiowych, do takich metali zalicza się kadm, ołów i rtęć. Metale te mają największy współczynnik akumulacji, łatwo absorbują się z powietrza, z przewodu pokarmowego, łatwo przechodzą przez łożysko, barierę krew-mózg , łatwo wiążą się z makrocząsteczkami (białka), łatwo uszkadzają strukturę DNA .Ich obecność w organizmie wiąże się z efektem mutagennym, embriotoksycznym, teratogennym i karcinogennym.
wymienic przynajmniej po 2 przykłady pestycydów,które a)ulegają aktywacji metabolicznej, b)zostały wycofane
-zastosowanie promieniowania w technologii żywności(zapobieganie kiełkowaniu ziemniaków, sterylizacja,zapobieganie przejrzewaniu owoców itd..)
-dlaczego azotany są szkodliwe-w odpowiedzi uwzględnić ich przemiany w organiźmie
-objawy działania ołowiu na organizm
-skąd dioksyny biorą się w żywności
hm... a w testowych bylo cos o skazeniu jakichs produktow po czarnobylu, o zwiazkach ktore nie sa limitowane w zywnosci (nitrozaminy), kurcze nie pamietam wiecej...
aha a w otwartych jeszcze bylo o promieniowaniu jonizujacym- jak sie je wykorzystuje w technologii zywnosci!
W opisowych: wymienic po 2 pierwiastki, które powodują niedokrwistość, nowotwory, występują na pewnych obszarach, zaburzenia rozrodczości u zwierząt
źródła zanieczyszczeń kadmu, w jakiej żywności występują węglowodory aromatyczne, w jakich warunkach powstaje akroleina
w testowych działanie muskarynowe, gdzie powstaje 3 MCPD, jakie zanieczyszczenia nie są limitowane przez UE, o promieniowaniu jak sobie jeszcze przypomnę to dopiszę:)
1.Zanieczyszczenia w żywności powinny być: odp. na jak najniższym poziomie
2.Co nie jest limitowane w żywnosci a)Pb i Mg b)3MCD c)jakaś mikotoksyna odp d) nitrozoaminy
3.PCBs wywołuje chorobę odp. Yusho
4.Zaletą zw. fosfoorganicznych odp. a) niska trwałośc-chyba to b)działanie antagonistyczne
5. Ktore związki wykazują objawy lekkie i cięzkie(muskarynowe, nikotynowe, podrazniaja OUN) odp. zw. fosfoorganiczne
6. Które zw. są I-generacji odp chloroorganiczne
7. Dlaczego wycofano karbaryl odp. bo chyba byl rakotwórczy
8. Promieniowanie jonizujące nie niszczy odp. toksyn wytworzonych przez mikroorganizmy
9.Zakażenia Sn -odp przez opakowania lutowane
10. Jaką chorobe powoduje selen odp ślepą kołowiznę
11.Z czego tworzą się nitrozoaminy odp II-rz-aminy i azotyny
12.3MCPD powstaje na skutek odp kwaśnej hydrolizy
13. W jakich roślinach występuje najwięcej azotanów:odp szpinak, sałata, boćwina
14. Najbardziej bezpieczne są związki promiwniotworcze odp. o krótkim czasie półtrwania
15. Przenikanie Al do żywności jest największe odp a) gdy pierwszy raz używamy naczynie lub b) gdy mamy ciało stałe (tego nie jestem pewna)
16. Zawartość zanieczyszczeń w ziemniaku przelicza się na a)skórke b)skorke po ugotowaniu c)obrany d)obrany po ugotowaniu - nie znam odp
17. Źródłem zanieczyszczen Pb odp. uprawy przy autostradzie
Reszty testowych nie pamiętam
Opisowe;
1 Wymienic po 2 pierwiastki(rakotworcze, niedokrwistośc, teratogenne, wyst. w środowisku)
2. Co wpływa na powstawanie akryloamidów( procesy, skład chemiczny)
3. Jakie procesy technologiczne powoduja powstawanie WWA podac przyklad procesu i produktu( np, wedzenie, palenie kawy, ekstrakcja benzyną )
4. Podać zanieczyszczenia Cd w żywności
aneta1805