Barszcz ukraiński.pdf

(30 KB) Pobierz
4243946 UNPDF
Barszcz ukraiński
Składniki
50 dag buraków czerwonych, kawałek kapusty włoskiej, 2 marchewki, pietruszka,
kawałek pora, 2-3 ziemniaki, pół szklanki białej fasoli, 2 łyżki gęstego przecieru
pomidorowego, kilka łyżek śmietany, pół łyżki mąki, łyżka sosu sojowego, ziele
angielskie, 3 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszki lub koperku), vegeta, szczypta cukru,
pieprz
Sposób przyrządzania
Fasolę zalać wrzącą wodą, odstawić na 3 godz. Następnie odcedzić, zalać sześcioma
szklankami świeżej wody i gotować. Gdy fasola będzie prawie miękka, dodać warzywa
starte na tarce o dużych oczkach, poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i gotować 15-
20 min. Następnie włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Buraki umyć, obrać,
zetrzeć na tarce jarzynowej, zalać dwiema szklankami wody i ugotować w osobnym
naczyniu. Gdy będą miękkie, przelać je do garnka z warzywami. Przyprawić zupę
przecierem pomidorowym, sosem sojowym, vegetą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z
mąką rozprowadzoną śmietaną, zagotować. Rozlać do talerzy, posypać zieleniną. 100 g
- 45 kcal.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin