dieta_cukrzycowa.doc

(57 KB) Pobierz
PAŃSTWOWA WYŻSZA SZKOŁA ZAWODOWA W NOWYM SĄCZU

 

Profil pacjenta:

 

 

Wiek : 65 lat


Płeć: Mężczyzna

 

Waga: 87 kg

 

Wzrost: 174 cm

 

Aktywność fizyczna: umiarkowana

 

Zawód: emeryt

 

Grupa ludności: M â 60 r.ż.

 

Rozpoznanie lekarskie: cukrzyca typu II insulino niezależna

 

Ilość posiłków: 3,   pora spożycia: 9:00, 12:00, 17:00

 

Preferowane posiłki:

Ø      kluski, rolada wieprzowa,

Ø      kapusta czerwona

Ø      słodycze

 

Negowane produkty, potrawy:

Ø      barszcz z uszkami

 

Stosowane diety: dieta odchudzająca, efekt: jo-jo

 

Problemy fizjologiczne z przewodem pokarmowym: nie ma

 

Wielkość:

 

PPM- 2023,2 kcal


SDDP- 202,3 kcal

 

BMI: 29 – nadwaga

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIETA CUKRZYCOWA

 

 


Założenia diety:

 

v     1700-1900 kcal

v     białko ogółem  64-85g

v     tłuszcze 57g

v     węglowodany 213-234

v     wapń 0,6- 0,8g

v     żelazo 15mg

v     wit. A 5000um

v     wit. B1 1,5mg

v     wit. B2 1,5 mg

v     wit. C 75mg

 

 

Cel stosowania odpowiedniego żywienia w cukrzycy typu II:

 

§         dostarczenie zalecanej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych

§         utrzymanie należnej masy ciała

§         wyrównanie cukrzycy

§         zachowanie prawidłowych stężeń lipidów w surowicy

§         zapobieganie wczesnym i późnym powikłaniom

 

 

Konsekwencje wynikające z nieprawidłowego żywienia:

 

Ostre powikłania cukrzycy:

ahipoglikemia

ahiperglikemia

 

Przewlekłe powikłania cukrzycy:

a nefropatia cukrzycowa prowadząca do niewydolności nerek

a retinopatia cukrzycowa prowadząca do pogorszenia ostrości

widzenia i utraty wzroku

a neuropatia cukrzycowa prowadząca do zmian i uszkodzeń

w układzie nerwowym

a makroangiopatia czyli nasilona miażdżyca naczyń

krwionośnych, szczególnie naczyń wieńcowych,

naczyń mózgu i kończyn dolnych

a nadciśnienie tętnicze

a zaburzenia gospodarki lipidowej

a zmiany skórne, kostno-stawowe.

 

 

Wytyczne do żywienia:

 

 

 

Rozkład posiłków w ciągu dnia:

 

07:15 Śniadanie

10:45 Drugie śniadanie

14:15 Obiad

17:45 Podwieczorek

20:45 Kolacja

 

 

Produkty zalecane:

 

-          pieczywo dozwolone

-          ryż, makaron, kasza

-          mleko odtłuszczone, chudy twaróg

-          chude mięso cielęce, drób

-          ryby słodko lub słonowodne

-          oleje roślinne

-          warzywa: marchewka, pietruszka, buraki, papryka, pomidor, ogórek, ziemniaki, kukurydza, cebula, brokuły

-          owoce: Jabłko, gruszka, banan, pomarańcza, grejpfrut, Śliwki, winogrona, truskawki, kiwi, brzoskwinia

-          woda mineralna, soki jarzynowe

 

 

 

Produkty niewskazane:

 

-          cukier, miód

-          żółtko jaja kurzego

-          słodkie i tłuste ciasta

-          makarony wielojajeczne,

-          mięso- wieprzowe, baranina, kiełbasa, kiszka,

-          słonina, smalec

-          frytki, chipsy

-          alkohol, płyny słodkie z cukrem

-          owoce suszone, rodzynki, owoce w cukrze

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zasady diety cukrzycowej:

 

 

1)     Posiłki powinny by częste ale obfite

2)     Pora posiłków powinna być stała

3)     Nie należy przejadać się

4)     Do każdego posiłku należy zjada warzywa

5)     Owoce należy jeść codziennie w ilości ustalonej

6)     Należy jeść produkty zbożowe pełnoziarniste lub razowe

7)     Należy ograniczyć spożycie tłuszczy i alkoholu

 

 

 

 

 

Techniki przygotowywania posiłków i zalecenia żywieniowe:

 

 

Ø     Posiłki gotowane

Ø     Posiłki gotowane na parze,

Ø     Potrawy duszone bez dodatku tłuszczu,

Ø     pieczone w folii lub pergaminie

Ø     dopuszczalne jest również krótkie smażenie w małej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym

Ø     należy pamiętać aby nie rozgotowywać nadmiernie warzyw i produktów zbożowych (kasze, makarony, ryż), które po ugotowaniu powinny być lekko twarde

Ø     zupy i sosy należy sporządza na wywarach warzywnych, podprawiać zawiesiną z chudego mleka, kefiru lub jogurtu i mąki

Ø     stosować warzywa i owoce w postaci surowej

Ø     należy ograniczyć sól kuchenną, można stosowa przyprawy ziołowe

Ø     można stosować sztuczny środek słodzący Aspartam – 40 mg/kg mc./dobę

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JADŁOSPIS:

 

·         Śniadanie - indeks glikemiczny: 30;  349kcal

o        zboża, żyto, ziarno - 40g.

o        cytryna - 10g.

o        grejpfrut - 170g.

o        orzechy, włoskie - 20g.

o        kawa, napar bez cukru - 250ml

 

·         Drugie śniadanie - indeks glikemiczny: 50;  548kcal

o        ser edamski topiony - 80g.

o        płatki jęczmienne - 30g.

o        cebula gotowana bez soli - 70g.

o        pieczarki, gotowane bez soli - 100g.

o        sok gruszkowy - 300g

 

·         Obiad - indeks glikemiczny: 23;  288kcal

o        śmietana, 12% tłuszczu - 20g.

o        masło extra - 20g.

o        brukselka - 70g.

o        herbata napar bez cukru - 330ml.

o        polędwica - 70g

 

·         Podwieczorek - indeks glikemiczny: 37;  219kcal

o        jogurt, naturalny 2% tłuszczu - 200g.

o        groszek zielony konserwowy, bez zalewy - 50g.

o        jabłko gotowane - 60g.

o        porzeczki czarne - 50g

 

·         Kolacja - indeks glikemiczny: 47;  341kcal

o        chleb żytni, razowy - 80g.

o        woda mineralna - 250ml.

o        Mintaj pieczony - 140g.

 

 

 

 

Ocena jadłospisu metodą punktową wg Starzyńskiej:

 

Lp.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin