Masa mleczna do batoników.doc

(21 KB) Pobierz
Masa mleczna do batoników

Masa mleczna do batoników

 

Składniki na masę mleczną:

·         1/4 szklanki mleka

·         1/4 szklanki cukru

·         175 g miękkiego masła

·         1 szklanka mleka w proszku (najlepsze pełne 'niebieskie', ale może być też odtłuszczone w granulkach - ja takiego użyłam)

 

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem w małym garnuszku, mieszając. Jak tylko cukier się rozpuści, ściągnąć z palnika, ostudzić.

Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach

na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mleko (po łyżce), dalej miksując, aż masa będzie gładka (zbyt szybkie dodanie mleka grozi zwarzeniem się masy). Dodać mleko w proszku i zmiksować.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin