ANTYOKSYDANTY OBECNE W DIECIE W WALCE Z MIAŻDZYCĄ.PDF

(937 KB) Pobierz
D:\kosmos\2-2003\2-2003a.vp
Tom 52, 2003
Numer 2-3 (259-260)
Strony 249–258
B EATA O LAS
Katedra Biochemii Ogólnej
Uniwersytet £ódzki
Banacha 12/16, 90-237 £ódŸ
e-mail: olasb@biol.uni.lodz.pl
ANTYOKSYDANTY OBECNE W DIECIE W WALCE Z MIA¯D¯YC¥
WSTÊP
Wp³yw ¿ywienia na zdrowie cz³owieka jest
o wiele wiêkszy, ni¿ na ogó³ siê przypuszcza.
Wiadomo obecnie, ¿e niew³aœciwe ¿ywienie
obok stresu, braku aktywnoœci fizycznej i za-
nieczyszczenia œrodowiska mo¿e byæ przy-
czyn¹ wielu chorób okreœlanych mianem cywi-
lizacyjnych. Nale¿¹ do nich m. in. choroby
uk³adu kr¹¿enia, w tym mia¿d¿yca, choroby je-
lita grubego, w¹troby i niektóre nowotwory. W
wielu spo³eczeñstwach, jak równie¿iwna-
szym kraju, obserwuje siê niekorzystne zmiany
w sposobie ¿ywienia. Spo³eczeñstwo spo¿ywa
coraz wiêcej wysoko oczyszczonych gatunków
produktów zbo¿owych, wiêcej bia³ego pieczy-
wa, ciast, t³uszczów zwierzêcych. Prowadzi to
nie tylko do nadwagi, ale tak¿e do zwiêkszone-
go stê¿enia cholesterolu we krwi oraz wystê-
powania takich chorób jak cukrzyca, choroby
w¹troby, mia¿d¿yca i choroby uk³adu kr¹¿enia.
Czêstoœæ wystêpowania chorób uk³adu kr¹¿e-
nia bardzo ró¿ni siê zarówno miêdzy poszcze-
gólnymi krajami, jak i regionami w obrêbie
tych pañstw, przy zbli¿onym natê¿eniu czynni-
ków wysokiego ryzyka. Sugeruje to istnienie
korelacji miêdzy stosowan¹ diet¹, a ryzykiem
wystêpowania tych chorób.
Niemal po³owê zgonów w krajach rozwi-
niêtych gospodarczo powoduje jedna przyczy-
na — choroba uk³adu sercowo-naczyniowego.
Szacuje siê, ¿e w Polsce choroby uk³adu kr¹¿e-
nia powoduj¹ oko³o 60% wszystkich zgonów.
Mo¿na jednak w pe³ni zapobiegaæ najbardziej
niebezpiecznemu objawowi tej choroby — mia-
¿d¿ycy. Mo¿na ³atwo zidentyfikowaæ wiêk-
szoœæ czynników ryzyka wywo³uj¹cych tê
wspó³czesn¹ plagê i w pe³ni im przeciwdzia³aæ
stosuj¹c odpowiedni¹ dietê bogat¹ m. in. w
ró¿ne antyoksydanty.
ROLA P£YTEK KRWI W POWSTAWANIU ZMIAN MIA¯D¯YCOWYCH W ŒCIANIE NACZYNIA
KRWIONOŒNEGO
Od dawna wiadomo, ¿e punktem wyjœcia
procesu mia¿d¿ycowego jest czynnoœciowe
lub strukturalne uszkodzenie œródb³onka,
wiod¹ce do naruszenia jego integralnoœci, a w
nastêpstwie do zaburzeñ czynnoœci hormonal-
nej lub wydzielniczej. Do uszkodzenia
œródb³onka mog¹ prowadziæ zaburzenia bio-
chemiczne, np. wzrost zawartoœci katechola-
min, hipercholesterolemia (zw³aszcza wzrost
poziomu cholesterolu frakcji LDL, tzw. „z³ego
cholesterolu”), nadciœnienie têtnicze, zaka¿e-
nia wirusowe, infekcje ( Chloramydia pneu-
moniae ), czy nikotyna. Czynniki te nie tylko
uszkadzaj¹ œródb³onek, ale tak¿e stymuluj¹
p³ytki krwi i zwiêkszaj¹ aktywnoœæ krzepniêcia
krwi, inicjuj¹c powstawanie blaszki mia¿d¿y-
cowej. W miejscu uszkodzenia œródb³onka gro-
madz¹ siê monocyty, które przenikaj¹ do œcia-
274049858.002.png
250
B EATA O LAS
ny naczynia i przechodz¹ w makrofagi. Pobu-
dzone monocyty i makrofagi wytwarzaj¹ reak-
tywne formy tlenu, które utleniaj¹ lipoprote-
iny i dalej modyfikuj¹ miejsce uszkodzenia
(B ARNES iF ARNDALE 1999, B ARTOSZ 1995).
Blaszki mia¿d¿ycowe s¹ tworzone w b³onie
wewnêtrznej naczyñ krwionoœnych, g³ównie
przez monocyty, makrofagi, które ob³adowane
lipidami tworz¹ tzw. komórki piankowe. Ko-
mórki piankowe zostaj¹ ob³adowane lipidami
pobieranymi z lipoprotein za poœrednictwem
receptora zmiataczowego, przez tak zwany
szlak zmiataczowy. Odpowiedzialne za ten pro-
ces s¹ modyfikacje lipoprotein o niskiej gêsto-
œci LDL. Pierwszym etapem tej modyfikacji jest
powstawanie „utlenionej cz¹stki LDL”. Do mo-
dyfikacji LDL mog¹ prowadziæ miêdzy innymi
reaktywne formy tlenu: anionorodnik ponad-
tlenkowy, rodnik hydroksylowy, tlen singleto-
wy oraz dialdehyd malonowy pochodz¹cy
g³ównie z przemiany endogennego p³ytkowe-
go arachidonianu, tak¿e peroksydacja lipidów.
Zmodyfikowane cz¹stki LDL mog¹ tak¿e hamo-
waæ syntezê prostacykliny w komórkach
œródb³onka (L YONS 1991, M ALLE iS ALTLER
1994, M ALLE i wspó³aut. 1994, B ARTOSZ 1995,
M AHFOUZ iK UMMEROW 1998, T AKAHASHI i
wspó³aut. 1998, B LACHE i wspó³aut. 1999,
H ACKENG i wspó³aut. 1999, T HOMAS 2000).
Istotn¹ rolê w chorobach uk³adu kr¹¿enia,
w tym tak¿e w rozwoju mia¿d¿ycy spe³niaj¹
p³ytki krwi, a w szczególnoœci ich aktywacja
(V LASOVA 2000). P³ytki krwi, to najmniejsze
bezj¹drzaste komórki krwi, powstaj¹ce z roz-
padu cytoplazmy megakariocytów. Liczba
p³ytek krwi u osób zdrowych wynosi 150–400
10 3 /mm 3 , a czas ¿ycia w krwiobiegu 9–10 dni.
Prawid³owa p³ytka ma kszta³t dysku o œrednicy
2–4 m i bogat¹ strukturê wewnêtrzn¹. W
b³onie komórkowej zlokalizowane s¹ liczne re-
ceptory dla czynników aktywuj¹cych i ha-
muj¹cych funkcje p³ytek krwi oraz enzymy od-
powiedzialne za transport jonów. Aktywacja
p³ytek krwi mo¿e byæ wywo³ana ró¿nymi akty-
watorami. Do aktywatorów o istotnym znacze-
niu fizjologicznym, rozpoznaj¹cych specyficz-
ne receptory powierzchniowe oraz ini-
cjuj¹cych, przy udziale bia³ek G i kinaz tyrozy-
nowych w sposób kaskadowy przesy³anie in-
formacji do komórki nale¿¹: trombina, ADP,
kolagen, tromboksan A 2 i adrenalina. Wywo-
³uj¹ one aktywacjê wielu enzymów w komórce,
fosforylacjê licznych bia³ek, wzrost stê¿enia jo-
nów Ca 2+ i reorganizacjê cytoszkieletu, co w
konsekwencji doprowadza do fizjologicznej
odpowiedzi komórek, polegaj¹cej na zmianie
kszta³tu, adhezji, sekrecji zmagazynowanych
zwi¹zków i powstawaniu agregatów. Zmia-
nom morfologicznym p³ytek krwi towarzyszy
kaskadowa przemiana arachidonianu i synteza
eikozanoidów oraz przemiana polifosfoinozy-
tydów (B LOCKMANS i wspó³aut. 1995, K ROLL i
S CHAFER 1995, O LAS iW ACHOWICZ 1995, L EVY -
T OLEDANO 1999). Podczas aktywacji p³ytek
krwi trombin¹ ma miejsce generowanie ró¿-
nych reaktywnych form tlenu, które mog¹
dzia³aæ jako wtórne przekaŸniki sygna³u (po-
dobnie jak jony wapnia) (I ULIANO i wspó³aut.
1997). Aktywacja p³ytek krwi odgrywa istotn¹
rolê w przebiegu prawid³owej hemostazy, ale
wzmo¿on¹ aktywacjê obserwuje siê w ró¿nych
stanach patologicznych, np. chorobach uk³adu
kr¹¿enia, m. in. w mia¿d¿ycy. Uszkodzenie ko-
mórek œródb³onka i ods³oniêcie w³ókien kola-
genowych powoduje adhezjê p³ytek krwi i
tworzenie agregatów przyœciennych. Prowa-
dzi to do zgrubienia b³ony wewnêtrznej naczy-
nia krwionoœnego i tym samym do zmniejsze-
nia œwiat³a naczynia. Mog¹ te¿ powstawaæ agre-
gaty p³ytkowe zamykaj¹ce ca³kowicie œwiat³o
naczynia (P ETERS iM OONS 2001).
WP£YW WYBRANYCH ANTYOKSYDANTÓW OBECNYCH W DIECIE NA MIA¯D¯YCÊ
Istotn¹ rolê w profilaktyce chorób kr¹¿enia
odgrywa w³aœciwa dieta. Mo¿na zmniejszyæ ry-
zyko wystêpowania chorób uk³adu serco-
wo-naczyniowego dziêki wielu zmianom, któ-
re nale¿y wprowadziæ do naszego od¿ywiania.
Najwa¿niejsze dotycz¹ iloœci t³uszczu w diecie i
zawartoœci antyoksydantów w spo¿ywanych
pokarmach (S MITH 1991). Ró¿nego rodzaju
sk³adniki diety pokarmowej cz³owieka mog¹
modulowaæ funkcjê biologiczn¹ p³ytek krwi
(Ryc. 1). Stale podkreœlany jest wyj¹tkowo ko-
rzystny efekt wzbogacania spo¿ywanych
posi³ków o produkty pochodzenia roœlinnego.
Owoce i warzywa s¹ cennym Ÿród³em wielu
substancji od¿ywczych, niezbêdnych do pra-
wid³owego funkcjonowania organizmu. Zali-
czamy do nich np. ³atwo przyswajalne witami-
ny, sole mineralne, wiele makro- i mikroele-
mentów, cukry, kwasy organiczne, flawonoidy
oraz inne istotne dla zdrowia cz³owieka sk³ad-
274049858.003.png
Antyoksydanty obecne w diecie w walce z mia¿d¿yc¹
251
niki, jak b³onnik czy naturalne antybiotyki. Sze-
reg z nich wykorzystywanych jest jako œrodki
farmakologiczne (glikozydy), inne zaœ znalaz³y
zastosowanie w medycynie naturalnej (olejki
eteryczne, saponiny, alkaloidy). Warte uwagi
s¹ tak¿e zwi¹zki o w³asnoœciach antyoksydacyj-
nych. Mo¿emy tu wymieniæ „klasyczne” wita-
miny A,CiEoraz flawonoidy. Zwi¹zki te nie
we omega-3. Otrzymuje siê je z ryb po-
chodz¹cych z wód pó³nocnych, takich jak
³osoœ, makrela, œledŸ i halibut, ale wystêpuj¹
one tak¿e, choæ w mniejszych iloœciach, w ry-
bach s³odkowodnych. G³ówne Ÿród³a nienasy-
conych kwasów t³uszczowych omega-3 przed-
stawiono w Tabeli 1. Najwiêksz¹ liczbê chorób
serca spotyka siê u ludzi z mniejszym pozio-
Ryc. 1. Wysokie czynniki ryzyka mog¹ modulowaæ funkcje biologiczn¹ p³ytek krwi i prowadziæ do po-
wstawania agregatów p³ytkowych, które zmniejszaj¹ œwiat³o naczynia krwionoœnego. Proces ten jest
jednym z czynników powoduj¹cych powstawanie chorób uk³adu kr¹¿enia. Dobroczynn¹ rolê w profi-
laktyce tych chorób odgrywa w³aœciwa dieta bogata m. in. w kwasy omega-3, zwi¹zki selenu i polifenole.
tylko usuwaj¹ istniej¹ce wolne rodniki, ale i
ograniczaj¹ tworzenie siê nowych. W organi-
zmach osób zdrowych, powstawanie reaktyw-
nych form tlenu zachodzi pod œcis³¹ kontrol¹
sprawnego systemu antyoksydacyjnego. Zabu-
rzenie równowagi pomiêdzy tworzeniem siê
reaktywnych form tlenu i dzia³aniem ochron-
nego systemu antyoksydacyjnego okreœlanego
mianem stresu oksydacyjnego. Stan ten mo¿e
powstawaæ, gdy obni¿ony zostanie poziom an-
tyoksydantów w organizmie, np. niew³aœciwe
od¿ywianie mo¿e byæ w³aœnie przyczyn¹ obni¿-
enia poziomu witamin (np. witaminyCiE)iin-
nych zwi¹zków o dzia³aniu przeciwutle-
niaj¹cym, w tym flawonoidów (P ACE -A SCIAK i
wspó³aut. 1995; B RAY 2000; D REOSTI 2000;
H ALLIWELL 2000; M IDLETON i wspó³aut. 2000;
S CHOENE iG UIDRY 2000; V AN A CKER i
wspó³aut. 2000; V ISIOLI i wspó³aut. 2000;
C HRYSSELIS i wspó³aut. 2001, 2001; R ASO i
wspó³aut. 2001).
Sposobem, który obni¿a poziom LDL i trój-
glicerydów jest spo¿ywanie olejów rybnych za-
wieraj¹cych wielonienasycone kwasy t³uszczo-
mem kwasów t³uszczowych omega-3. I od-
wrotnie, nie s³yszy siê o chorobach serca w Ja-
ponii, poniewa¿ po³owê diety stanowi tam
susi, a drug¹ gotowane na parze warzywa. Eski-
mosi charakteryzuj¹ siê przed³u¿onym czasem
krzepniêcia oraz zmniejszon¹ agregacj¹ p³ytek
krwi, poniewa¿ spo¿ywaj¹ du¿¹ iloœæ olejów
rybnych, które po wbudowaniu w b³onê p³yt-
kow¹, s¹ wyjœciowymi zwi¹zkami do syntezy
tromboksanu A 3 — który jest s³abym czynni-
kiem agregacji p³ytek krwi. Spo¿ywaj¹c przy-
najmniej 30 g ryb codziennie czy po 200 g trzy
razy w tygodniu lub uzupe³niaj¹c dietê olejem
rybim w postaci kapsu³ek, zmniejszyæ mo¿na
ryzyko powstawania chorób uk³adu kr¹¿enia
(M UTANEN iF REESE 2001, N IEUWENHUYS i
wspó³aut. 2001).
Zalecane jest spo¿ywanie, produktów nie
tylko zawieraj¹cych kwasy t³uszczowe ome-
ga-3, ale tak¿e diety bogatej w przyprawy.
Szczególn¹ rolê w diecie odgrywa czosnek, któ-
ry oprócz bakteriobójczej aktywnoœci, jest
wspania³ym antyoksydantem. Przyczyn¹, dla
której czosnek uwa¿any jest za silny antyoksy-
274049858.004.png
252
B EATA O LAS
dant jest obecnoœæ w nim licznych roœlinnych
substancji od¿ywczych zaliczanych do supe-
rantyoksydantów. Zawiera selen, mangan, ger-
man, cynk, witaminê A i witaminê C. Czosnek
jest jednym z najstarszych œrodków leczni-
czych znanych cz³owiekowi i stosowanym w
niemal wszystkich kulturach od najdawniej-
szych czasów. Czosnek nie tylko hamuje agre-
gacjê p³ytek krwi, obni¿a poziom cholesterolu
ca³kowitego i trójglicerydów we krwi, ale rów-
relacjê poszczególnych frakcji lipoproteino-
wych i cholesterolu we krwi. Selen jest pier-
wiastkiem o w¹skim zakresie bezpieczeñstwa,
z tego powodu Narodowa Rada Naukowa USA
ustali³a bezpieczn¹ dzienn¹ dawkê selenu w
diecie (doroœli 50–200 g Se na dzieñ). Selen w
pokarmach wystêpuje g³ównie w formie sele-
ninu i selenometioniny. Biodostêpnoœæ specy-
ficzna selenu z ró¿nych zwi¹zków jest podob-
na i doœæ wysoka (50–80%). Metabolizm sele-
Tabela 1. Nienasycone kwasy t³uszczowe (omega-3) wystêpuj¹ce w pokarmach i maj¹ce znaczenie fi-
zjologiczne.
nie¿ ogranicza odk³adanie siê blaszek mia¿d¿y-
cowych w œcianach naczyñ krwionoœnych oraz
eliminuje nadmierne wytwarzanie fibrynoge-
nu, który bierze udzia³ w procesie krzepniêcia
krwi (R AHMAN iB ILLINGON 2000). Antyoksyda-
cyjne w³aœciwoœci czosnku wynikaj¹ m. in. z
mo¿liwoœci akumulowania selenu — pierwiast-
ka warunkuj¹cego prawid³owy przebieg wielu
procesów biochemicznych. Obecnoœæ selenu
jest konieczna dla prawid³owego dzia³ania jed-
nego z enzymów antyoksydacyjnych organi-
zmu — peroksydazy glutationowej, która zawie-
ra selen w centrum aktywnym w postaci sele-
nocysteiny (N OGUCHI i wspó³aut. 1992,
C HRYSSELIS i wspó³aut. 2001). Dieta ubogosele-
nowa i zwi¹zany z ni¹ niedobór selenu mo¿e
powodowaæ wiele chorób, m. in. choroby
uk³adu kr¹¿enia. Nieprzypadkowy wydaje siê
byæ zwi¹zek poziomu selenu z czêstotliwoœci¹
wystêpowania chorób uk³adu kr¹¿enia. S PA-
GNOLI i wspó³aut. (1991) stwierdzili korzystny
wp³yw tego pierwiastka na poziom i wzajemn¹
nometioniny przebiega tymi samymi szlakami
co przemiany metioniny. Wbudowany do
bia³ek stanowi przypuszczalnie formê zapa-
sow¹, gdy¿ nie jest znana ¿adna funkcja meta-
boliczna tej formy selenu. Selenocysteina wy-
stêpuje w enzymach: peroksydazie glutationo-
wej, dejodazie i innych selenobia³kach. Do-
stêpnym, bogatym Ÿród³em selenu mo¿e byæ
nie tylko czosnek, ale cebula, kapusta, broku³y,
orzeszki ziemne, p³atki kukurydziane czy dro-
¿d¿e. Selen w formie seleninu jest g³ównie gro-
madzony w wegetatywnych czêœciach roœlin,
m. in. w znacznych iloœciach w liœciach szpina-
ku, fasoli, buraka, soku korzenia fasoli,awnie-
wielkim stopniu w nasionach i owocach
(A SHER i wspó³aut. 1977, G IESSEL -N IELSEN i
wspó³aut. 1984, E UROLA i wspó³aut. 1989). Sil-
niejszy efekt hamowania zmian mia¿d¿yco-
wych w œcianie naczynia krwionoœnego przez
zwi¹zki selenu jest potêgowany w obecnoœci
witaminy E (S CHWENKE iB EHR 1998).
274049858.005.png
Antyoksydanty obecne w diecie w walce z mia¿d¿yc¹
253
Badania epidemiologiczne wykaza³y, ¿e
mieszkañcy Francji rzadziej zapadaj¹ na choro-
by uk³adu kr¹¿enia ni¿ inne narody, mimo ¿e
Francja nale¿y do pañstw z tzw. wysokimi czyn-
nikami ryzyka (palenie tytoniu, dieta bogata w
t³uszcze czy brak „ruchu”). Zjawisko to okreœlo-
ne „francuskim paradoksem” budzi szerokie za-
interesowanie. Szukaj¹c przyczyn tego zjawi-
ska skoncentrowano siê przede wszystkim na
wp³ywie wina i jego sk³adników na zdrowie
cz³owieka, gdy¿ jego spo¿ycie we Francji jest
oko³o dwukrotnie wiêksze ni¿ w innych kra-
jach. Do najwa¿niejszych zwi¹zków zawartych
w winie nale¿¹ zwi¹zki o strukturze fenolowej,
maj¹ce w³aœciwoœci antyutleniaj¹ce (R ENAULD
iD E L ORGERIL 1992, R OTONDO i wspó³aut.
1996, S OBKOWIAK 1997, S ATO i wspó³aut.
2000).
Chronologicznie, fenol jest jednym z naj-
starszych organicznych œrodków przeciwdrob-
noustrojowych, ju¿ po raz pierwszy zastosowa-
ny w dezynfekcji chirurgicznej w 1867 r.
Zwi¹zki fenolowe wystêpuj¹ g³ównie jako hy-
droksylowe pochodne aromatycznych kwa-
sów: benzoesowego, fenylooctowego i fenylo-
propionowego. Najczêœciej spotykane u roœlin
s¹ kwasy: p-hydroksybenzoesowy, salicylowy,
protokatecholowy, gentyzynowy, chinonowy,
galusowy, orselinowy, szikimowy, wanilino-
wy, syringowy, o- i p-hydroksyfenylooctowy, o-
i p-kumarowy, ferulowy, synapinowy, kawo-
wy, prefenowy, choryzmowy, chlorogenowy,
elagowy i diferulowy. Roœliny s¹ szczególnie
wyspecjalizowane w syntezie zwi¹zków aro-
matycznych. Z poœrednich produktów syntezy
aminokwasów aromatycznych (fenylolaniny i
tyrozyny) pochodz¹ zwi¹zki fenolowe. Organi-
zmy zwierzêce s¹ znacznie ubo¿sze w te sub-
stancje, gdy¿ nie potrafi¹ syntetyzowaæ pierœ-
cienia aromatycznego, a w³aœnie z tych poœred-
nich produktów syntezy aminokwasów aroma-
tycznych powstaj¹ ró¿ne polifenole (D ANIEL i
wspó³aut. 1999, B AIS i wspó³aut. 2000,
H IPSKIND iP AIVA 2000). ród³ami pokarmowy-
mi zwi¹zków polifenolowych s¹ owoce i wa-
rzywa. Zwi¹zki fenolowe wystêpuj¹ w wino-
gronach i produkowanych z nich winach oraz
w oliwie. W winie obecne s¹ ró¿nego rodzaju
zwi¹zki polifenolowe: (i) kwasy fenolowe
(kwas kumarynowy, cynamonowy, kofeino-
wy), (ii) trihydroksystilben (resweratrol), (iii)
flawonoidy (katechina, epikatechina, kwerce-
tyna) (A RMSTRONG i wspó³aut. 2001). Ca³kowi-
ta zawartoœæ zwi¹zków polifenolowych w wi-
nie czerwonym wynosi 1–3 g/l. ród³em flawo-
noidów jest nie tylko wino, ale równie¿ borów-
ka czarna i amerykañska, ciemne winogrona,
liœcie brzozy i mi³orzêbu dwuklapowego, owo-
ce cytrusowe (pomarañcze, cytryny, grejpfru-
ty, mandarynki), zielona herbata, kora sosny,
jab³ka i nasiona soji. Czerwone wino i sok wi-
nogronowy s¹ szczególnie bogate w flawono-
idy i ich poziom wynosi ok. 1 g/l, a w winie
bia³ym ok. 60 mg/l (V ISIOLI i wspó³aut. 2000,
D REOSTI 2000, D E V RIES i wspó³aut. 2001). Do-
broczynn¹ rolê w redukowaniu czêstoœci wy-
stêpowania chorób uk³adu kr¹¿enia odgrywa
te¿ spo¿ywanie kakao. Za antyp³ytkowe
w³aœciwoœci kakao prawdopodobnie odpowie-
dzialna jest epikatechina hamuj¹ca aktywnoœæ
12-lipoksygenazy — enzymu uczestnicz¹cego w
przemianie arachidonianu. Epikatechina sta-
nowi 30–40% wszystkich flawonoidów w ka-
kao (D REOSTI 2000, R EIN i wspó³aut. 2000,
S CHRAMM i wspó³ut. 2001). Soja jest tak¿e
sprzymierzeñcem w profilaktyce m.in. mia-
¿d¿ycy, dziêki obecnoœci w wysokim stê¿eniu
genisteiny — zwi¹zku nale¿¹cego do polifenoli
i maj¹cego aktywnoœæ antyp³ytkow¹. Geniste-
ina jest inhibitorem kinazy tyrozynowej, hamu-
je produkcjê wolnych rodników i agregacjê
p³ytek krwi (S CHOENE iG UIDRY 2000). Z soji
wytwarzane s¹ ró¿nego rodzaju produkty, zale-
cane do regularnego spo¿ywania (tofu, miêso,
mleko, kie³ki, kotleciki i ziarna).
Jak wynika z ostatnich badañ, szczególnie
pozytywny wp³yw na zdrowie cz³owieka, w
tym na prawid³ow¹ pracê uk³adu kr¹¿enia, ma
resweratrol. Jako polifenol posiada trzy grupy
hydroksylowe i dwa pierœcienie aromatyczne;
Ryc. 2 Wzór strukturalny trans -resweratrolu.
jego chemiczna nazwa brzmi 3,4,5-trihydro-
ksystilben. Wystêpuje w formie cis lub trans w
roœlinach (Ryc. 2). Wiêksz¹ aktywnoœæ biolo-
giczn¹ wykazuje forma trans -resweratrolu ni¿
cis -. Zwi¹zek ten mo¿e wystêpowaæ tak¿e w
glukozydowej formie (3- O - -glukozyd) zwanej
potocznie piceid. Resweratrol jest przedstawi-
cielem wiêkszej grupy tzw. stilbenów, które s¹
szeroko rozpowszechnione w korzeniach i w
drewnie licznych roœlin, a tak¿e w ³odygach, liœ-
274049858.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin