Składniki:
· 0,7 kg ryby (filety, bądź tuszki pokrojone w dzwonka - ja użyłam dzwonków z dorsza)
· 1-2 cebule
· 3 ogórki konserwowe
· 1 czerwona papryka
Zalewa:
· 2 szkl. wody
· 1/2 koncentratu pomidorowego
· 6 łyżek ketchupu
· 6 łyżek cukru
· 6 łyżek octu
· 1/2 szkl. oleju
· łyżka vegety
· pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Rybę posolić i posypać pieprzem, obtoczyć w jajku i mące, usmażyć i odstawić. Warzywa pokroić w cienkie, krótkie paski i odstawić. Składniki przeznaczone na zalewę, wymieszać i zagotować. Usmażoną rybę układać warstwami z surowymi warzywami. Zalać gorącą zalewą. Spożywać najlepiej na drugi dzień.Smacznego
Smutasek777