knedle czeskie.txt

(1 KB) Pobierz
 HouskovA� knedliky

Sk�adniki :

    * 300 g m�ki
    * 2 du�e czerstwe bu�ki ( ok.160 g )
    * 50 g mas�a
    * 1 jajko
    * 1 szklanka zimnego mleka
    * 10 g dro�d�y
    * s�l , pieprz


Bu�k� pokroi� w kostk� i zrumieni� j� na roztopionym ma�le . M�k� przesia� , wsypa� do miski , doda� mleko z rozbe�tanym jajkiem i dro�d�ami , doda� pieprz , posoli� i miesza� drewnian� �y�k� tak d�ugo , a� powstanie g�adkie , odchodz�ce od �y�ki ciasto.

Do wymieszanego ciasta wsypa� zrumienion� bu�k� , wymiesza� i opr�szy� m�k� . Na posypanym m�k� blacie uformowa� gruby wa�ek z ciasta [ ja zrobi�am 2 mniejsze knedle ].

W du�ym garnku zagotowa� wod� z sol� . Na gotuj�c� si� wod� w�o�y� knedel [ knedle ] i gotowa� na ma�ym ogniu przez 25 minut , obracaj�c knedel drewnian� �y�k� . Moje mniejsze knedle gotowa�am ok.25-30 minut [ po 15 minut z ka�dej strony ].

Ugotowane knedle wyj�� z wody , odcedzi� i podawa� pokrojone w grube plastry , z dodatkiem gulaszu lub innego mi�sa w sosie.

Zdj�?cie - HouskovA� knedliky - Przepisy kulinarne ze zdj�?ciami
Zgłoś jeśli naruszono regulamin