Risotto pomidorowe.doc

(219 KB) Pobierz
Risotto pomidorowe

Risotto pomidorowe

składniki

·         1 szklanka ryżu arborio

·         ok. 4 szklanki bulionu warzywnego może być z kostki

·         3 czerwone pomidory

·         garść liści bazylii

·         łyżka oliwy z oliwek

·         czarny pieprz

·         ząbek czosnku

·         szczypta szafranu

·         1 łyżka startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

1.     Pomidory zalewamy gorącą wodą, hartujemy , obieramy ze skórki .

2.     Kroimy w kostkę . Na rozgrzaną oliwę wrzucamy ryż razem z posiekanym ząbkiem czosnku . Smażymy 2 minuty , następnie dodajemy pomidory .

3.     Do bulionu dodajemy szafran . Podlewamy risotto bulionem aż do osiągnięcia właściwej konsystencji .

4.     Bazylie grubo siekamy , posypujemy nią potrawę . Przyprawiamy pieprzem i dodajemy parmezan . Gotowe :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin