DIETA ANTYWRZODOWA
Ci, którzy mają chorobę wrzodową dobrze wiedzą, jakie to jest bolesne. Ma się wtedy nierzadko wrażenie, jakby w środku coś się paliło, gniotło albo kurczyło. Wrzód najczęściej dopada żołądek i dwunastnicę, ponieważ tam oddziałowuje najsilniej kwas solny, będący składnikiem soku żołądkowego, który doprowadza do wytworzenia na ścianach tych narządów mniejszych bądź większych ranek, które mogą krwawić. Ponieważ krew ta dostaje się do stolca, albo pojawia się w wymiocinach, w związku z czym może to doprowadzić do anemii. Ból można na jakiś czas załagodzić, pijąc mleko. Typowe objawy dla choroby wrzodowej to częste wymioty, brak apetytu i wzdęcia.
Przyczyny wytworzenia się wrzodów:- mocne środki farmakologiczne i przeciwbólowe- ciężkie przebyte choroby- bakteria Helicobacter, która osadza się na ścianie żołądka- stres- palenie papierosów- picie alkoholu- używanie zbyt ostrych przypraw- jedzenie zbyt obfitych posiłków- pośpiech podczas konsumpcji- jedzenie ze wspólnego talerza czy sztućców- jedzenie potraw zbyt gorących lub zbyt zimnych- nieregularne pory jadania posiłków
Dieta anty wrzodowa to nic innego jak po prostu spis produktów, które mają za zadanie zmniejszyć wydzielanie soku żołądkowego.
Produkty dozwolone:1. ryby (sandacz, dorsz, szczupak, sola, leszcz, kergulena, płastuga)2. chude mięsa i chudy drób: polędwica, szybka, kurczak, królik, indyk, cielęcina, czy wołowina3. mleko słodkie lub zsiadłe, ale nieprzekwaszone4. wszelkiego rodzaju jasne pieczywo lub czerstwe5. jaja na miękko lub sadzone6. jajecznica gotowana na parze7. maksymalnie świeży twaróg lub ser śmietankowy8. mąka jasna (pszenna), kasza manna lub krakowska albo jęczmienna9. ryż, płatki owsiane10. drobny i cienki makaron11. słaba kawa i herbata (nie zaszkodzą)12. kompoty, galaretki, kisiele – z małą zawartością cukru13. przyprawy, takie jak: sól, cukier, wanilia, sok cytrynowy czy zielony koperek14. miód i dżemy15. dojrzałe owoce (bez pestek!), także gotowane, np.: truskawki, morele czy jabłka16. gotowane soki jagodowe17. świeże masło, słodka śmietana18. oleje: sojowy, rzepakowy, słonecznikowy19. oliwa20. wysokogatunkowa margaryna (w małych ilościach)21. gotowane i tłuczone ziemniaki; puree22. gotowane warzywa: marchew, buraki, szpinak, dynia, kalafior, fasolka szparagowa i zielony groszek (ale nie przesadzać z ich ilością!)23. surowe warzywa: pomidory, sałata
Produkty zabronione:1. ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty2. mocna kawa i herbata3. napoje alkoholowe i gazowane4. desery z czekoladą, orzechami i dużą ilością cukru5. mięsa smażone, duszone i pieczone w sposób konwencjonalny6. rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, rybne i z przeciwwskazanych warzyw7. ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe8. chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy9. groch, fasola, bób, soczewica10. owoce surowe, suszone11. wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby12. kwaśna śmietana, smalec, słonina13. frytki, pyzy, placki ziemniaczane14. tłuste mięsa, wędliny i ryby15. jaja gotowane na twardo
TAKAJAQ