Profil pacjenta:
Wiek : 65 lat
Płeć: Mężczyzna
Waga: 87 kg
Wzrost: 174 cm
Aktywność fizyczna: umiarkowana
Zawód: emeryt
Grupa ludności: M â 60 r.ż.
Rozpoznanie lekarskie: cukrzyca typu II insulino niezależna
Ilość posiłków: 3, pora spożycia: 9:00, 12:00, 17:00
Preferowane posiłki:
Ø kluski, rolada wieprzowa,
Ø kapusta czerwona
Ø słodycze
Negowane produkty, potrawy:
Ø barszcz z uszkami
Stosowane diety: dieta odchudzająca, efekt: jo-jo
Problemy fizjologiczne z przewodem pokarmowym: nie ma
Wielkość:
PPM- 2023,2 kcal
SDDP- 202,3 kcal
BMI: 29 – nadwaga
Założenia diety:
v 1700-1900 kcal
v białko ogółem 64-85g
v tłuszcze 57g
v węglowodany 213-234
v wapń 0,6- 0,8g
v żelazo 15mg
v wit. A 5000um
v wit. B1 1,5mg
v wit. B2 1,5 mg
v wit. C 75mg
Cel stosowania odpowiedniego żywienia w cukrzycy typu II:
§ dostarczenie zalecanej ilości energii i wszystkich niezbędnych składników odżywczych
§ utrzymanie należnej masy ciała
§ wyrównanie cukrzycy
§ zachowanie prawidłowych stężeń lipidów w surowicy
§ zapobieganie wczesnym i późnym powikłaniom
Konsekwencje wynikające z nieprawidłowego żywienia:
Ostre powikłania cukrzycy:
ahipoglikemia
ahiperglikemia
Przewlekłe powikłania cukrzycy:
a nefropatia cukrzycowa prowadząca do niewydolności nerek
a retinopatia cukrzycowa prowadząca do pogorszenia ostrości
widzenia i utraty wzroku
a neuropatia cukrzycowa prowadząca do zmian i uszkodzeń
w układzie nerwowym
a makroangiopatia czyli nasilona miażdżyca naczyń
krwionośnych, szczególnie naczyń wieńcowych,
naczyń mózgu i kończyn dolnych
a nadciśnienie tętnicze
a zaburzenia gospodarki lipidowej
a zmiany skórne, kostno-stawowe.
Wytyczne do żywienia:
Rozkład posiłków w ciągu dnia:
07:15 Śniadanie
10:45 Drugie śniadanie
14:15 Obiad
17:45 Podwieczorek
20:45 Kolacja
Produkty zalecane:
- pieczywo dozwolone
- ryż, makaron, kasza
- mleko odtłuszczone, chudy twaróg
- chude mięso cielęce, drób
- ryby słodko lub słonowodne
- oleje roślinne
- warzywa: marchewka, pietruszka, buraki, papryka, pomidor, ogórek, ziemniaki, kukurydza, cebula, brokuły
- owoce: Jabłko, gruszka, banan, pomarańcza, grejpfrut, Śliwki, winogrona, truskawki, kiwi, brzoskwinia
- woda mineralna, soki jarzynowe
Produkty niewskazane:
- cukier, miód
- żółtko jaja kurzego
- słodkie i tłuste ciasta
- makarony wielojajeczne,
- mięso- wieprzowe, baranina, kiełbasa, kiszka,
- słonina, smalec
- frytki, chipsy
- alkohol, płyny słodkie z cukrem
- owoce suszone, rodzynki, owoce w cukrze
Zasady diety cukrzycowej:
1) Posiłki powinny by częste ale obfite
2) Pora posiłków powinna być stała
3) Nie należy przejadać się
4) Do każdego posiłku należy zjada warzywa
5) Owoce należy jeść codziennie w ilości ustalonej
6) Należy jeść produkty zbożowe pełnoziarniste lub razowe
7) Należy ograniczyć spożycie tłuszczy i alkoholu
Techniki przygotowywania posiłków i zalecenia żywieniowe:
Ø Posiłki gotowane
Ø Posiłki gotowane na parze,
Ø Potrawy duszone bez dodatku tłuszczu,
Ø pieczone w folii lub pergaminie
Ø dopuszczalne jest również krótkie smażenie w małej ilości oliwy z oliwek lub na oleju rzepakowym
Ø należy pamiętać aby nie rozgotowywać nadmiernie warzyw i produktów zbożowych (kasze, makarony, ryż), które po ugotowaniu powinny być lekko twarde
Ø zupy i sosy należy sporządza na wywarach warzywnych, podprawiać zawiesiną z chudego mleka, kefiru lub jogurtu i mąki
Ø stosować warzywa i owoce w postaci surowej
Ø należy ograniczyć sól kuchenną, można stosowa przyprawy ziołowe
Ø można stosować sztuczny środek słodzący Aspartam – 40 mg/kg mc./dobę
JADŁOSPIS:
· Śniadanie - indeks glikemiczny: 30; 349kcal
o zboża, żyto, ziarno - 40g.
o cytryna - 10g.
o grejpfrut - 170g.
o orzechy, włoskie - 20g.
o kawa, napar bez cukru - 250ml
· Drugie śniadanie - indeks glikemiczny: 50; 548kcal
o ser edamski topiony - 80g.
o płatki jęczmienne - 30g.
o cebula gotowana bez soli - 70g.
o pieczarki, gotowane bez soli - 100g.
o sok gruszkowy - 300g
· Obiad - indeks glikemiczny: 23; 288kcal
o śmietana, 12% tłuszczu - 20g.
o masło extra - 20g.
o brukselka - 70g.
o herbata napar bez cukru - 330ml.
o polędwica - 70g
· Podwieczorek - indeks glikemiczny: 37; 219kcal
o jogurt, naturalny 2% tłuszczu - 200g.
o groszek zielony konserwowy, bez zalewy - 50g.
o jabłko gotowane - 60g.
o porzeczki czarne - 50g
· Kolacja - indeks glikemiczny: 47; 341kcal
o chleb żytni, razowy - 80g.
o woda mineralna - 250ml.
o Mintaj pieczony - 140g.
Ocena jadłospisu metodą punktową wg Starzyńskiej:
Lp.
TAKAJAQ