plan- kucharz.doc

(55 KB) Pobierz

4.      KTO TO JEST KUCHARZ ? ( 22. II- 26.II.10 )

 

CELE OGÓLNE:

  • Troska o zdrowie dzieci i ich sprawność fizyczną;
  • Wspomaganie dzieci w rozwijaniu uzdolnień oraz kształtowanie czynności intelektualnych potrzebnych im w codziennych sytuacjach i dalszej edukacji;
  • Budowanie dziecięcej wiedzy o świecie społecznym, przyrodniczym i technicznym oraz rozwijanie umiejętności prezentowania swoich przemyśleń w sposób zrozumiały dla innych;

 

SPOSOBY REALIZACJI TREŚCI PROGRAMOWYCH

 

CELE OPERACYJNE

Dziecko:

 

1. Zapoznanie z pracą kucharza, poznanie wyglądu kuchni. Wzbudzanie szacunku do pracy innych ludzi.

- rozwiązywanie zagadek słownych;;

- słuchanie opowiadania na podstawie utworu L. Krzemienieckiej: „O Kuchciku, Nadziei i drzwiach zamkniętych”;

- rozmowa na temat utworu, ocena bohaterów opowiadania za pomocą sylwet;

- wyszukiwanie atrybutów do poszczególnych zawodów, analiza i synteza słuchowa wyrazów, odczytywanie napisów całościowych;

- ćwiczenia ruchowe pod hasłem: „kiedy jestem głodny”;

- wizyta w przedszkolnej kuchni, oglądanie wyposażenia, porównywanie z ilustracją;

 

2. Zabawy przy piosence: „Najłatwiejsze ciasto w świecie”.

- zabawa rytmiczna: „teraz klaszczesz ty”;

- słuchanie piosenki z nagrania na płycie CD;

- zabawa przy muzyce: „Pieczemy ciasto” wg. Klanzy;

- nauka piosenki małymi fragmentami metodą ze słuchu;

- ilustracja ruchowa treści piosenki;

 

 

1. Kształtowanie umiejętności społecznych dzieci: porozumiewanie się z dorosłymi i dziećmi, zgodne funkcjonowanie w zabawie i w sytuacjach zadaniowych.

- dąży do zrozumienia i przeżywania wartości moralnych: dobro, szacunek, uczciwość ( 16 );

- pełni funkcję słuchacza i mówiącego ( 19 );

- odpowiada na zadawane pytania, formułuje własne pytania ( 19 );

- uczestniczy we wspólnych zabawach ( 18 );

- pełni dyżury ( 19 );

- wspólnie planuje i bierze udział w zabawach twórczych ( 18 );

 

2. Kształtowanie czynności samoobsługowych, nawyków higienicznych i kulturalnych.
Wdrażanie dzieci do utrzymywaniu ładu i porządku.

- zwraca uwagę na kulturę spożywania posiłków ( 14 );

- posługuje się kompletem sztućców podczas spożywania posiłków ( 15 );

- potrafi ułożyć nakrycie do stołu;

 

3. Wspomaganie rozwoju mowy dzieci.

- stosuje w wypowiedzi prawidłowe formy fleksyjne ( 26 );

- formułuje dłuższe wypowiedzi na ważne tematy ( 26 );

- wypowiada się zdaniami złożonymi ( 26 );

 

4. Wspieranie dzieci w rozwijaniu czynności intelektualnych, które stosują w poznawaniu i rozumieniu siebie i swojego otoczenia

- łączy proste czynności z ich skutkami ( 36 );

- uczestniczy w ćwiczeniach sprzyjających koncentracji uwagi ( 35 );

- wyjaśnia rolę zmysłów w życiu człowieka ( 35 );

- rozwija myślenie twórcze ( 36 );

- rozwija myślenie logiczne poprzez rozwiązywanie zagadek ( 36 );

- tworzy ciąg słów na zasadzie skojarzeń ( 37 );

-

5. Wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej dzieci.

- Uczestniczy w zabawie dającej satysfakcję i radość ( 42 );

- Doskonali orientację w schemacie ciała ( 59);

- Samodzielnie ubiera się i rozbiera ( 61);

- Uczestniczy w zabawach z elementami rywalizacji ( 60);

- Bierze udział w zabawach kształtujących postawę ( 60);

- spożywa zdrową żywność ( 60 );

- wymienia zdrowe produkty i produkty szkodzące zdrowiu ( 60 );

 

6. Wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych.

- poznaje sytuacje zagrażające bezpieczeństwu ( 63 );

- przewiduje skutki niebezpiecznych zachowań ( 63 );

 

7. Wychowanie przez sztukę - dziecko widzem i aktorem.

- ogląda przedstawienia teatralne w przedszkolu ( 53 );

- przestrzega zasad właściwego zachowania ( 53 );

- wykonuje ćwiczenia dykcyjne ( 53 );

- dzieli się swoimi odczuciami na temat przedstawienia ( 53 );

- umiejętnie posługuje się rekwizytami ( 53 );

- wzbogaca kącik w pacynki ( 53 );

- ocenia zachowania fikcyjnych bohaterów ( 54 );

 

8. Wychowanie przez sztukę - muzyka i śpiew, pląsy i taniec.

- uczestniczy w zabawach rytmicznych ( 49 );

- reaguje na zmianę tempa i dynamiki utworu ( 49 );

- uczy się piosenek metodą ze słuchu ( 48 );

- tworzy akompaniament perkusyjny ( 48 );

- improwizuje piosenki poprzez ruch ( 49 );

 

9. Wychowanie przez sztukę - różne formy plastyczne.

- tworzy przestrzenne kompozycje ( 51 );

- nazywa barwy podstawowe i pochodne ( 51 );

- odczuwa radość z tworzenia ( 52 );

- wykorzystuje w pracach plastycznych materiały odpadowe ( 52 );

- opracowuje plan działania podczas wykonywania danej pracy ( 51 );

 

10. Wspomaganie rozwoju umysłowego dzieci poprzez zabawy konstrukcyjne, budzenie zainteresowań technicznych.

- uczestniczy w zabawach konstrukcyjno- technicznych ( 54 );

- samodzielnie używa wybrane narzędzia i przybory ( 54 );

- poznaje urządzenia gospodarstwa domowego ( 56 );

 

11. Pomaganie dzieciom w rozumieniu istoty zjawisk

atmosferycznych i w unikaniu zagrożeń.

12. Wychowanie dla poszanowania roślin i zwierząt.
13. Wspomaganie rozwoju intelektualnego dzieci wraz z edukacją matematyczną.

- różnicuje prawą i lewą stronę ciała ( 38 );

- orientuje się na kartce papieru ( 38 );

- określa położenie przedmiotów w przestrzeni ( 38 );

- klasyfikuje przedmioty pod względem jednej lub kilku cech ( 39 );

- posługuje się liczbami w aspekcie kardynalnym i porządkowym ( 40 );

- dodaje i odejmuje w zakresie 10 ( 40 );

- porównuje przedmioty względem siebie ( 40 );

 

14. Kształtowanie gotowości do nauki czytania i pisania.

- wyodrębnia w słowach wyrazy i głoski ( 28 );

- dzieli wyrazy na głoski i sylaby ( 28 );

- odczytuje wyrazy w sposób całościowy ( 28 );

- układa rymy do podanych słów ( 28 );

 

15. Wychowanie rodzinne, obywatelskie i patriotyczne.

- poznaje pracę ludzi zatrudnionych w przedszkolu ( 20 );

- poznaje czynności, jakie wykonują osoby z najbliższego otoczenia ( 20 );

- przestrzega wspólnie ustalonych umów i zasad ( 17 );

1. Zapoznanie ze zdrowymi i niezdrowymi potrawami na podstawie wiersza M. Bartkowicza: „Słodki kucharz”.

- ćwiczenia słuchowe: „co robi kucharz ?”, rozpoznawanie dźwięków z taśmy magnetofonowej;

- słuchanie wiersza i wypowiedzi na temat jego treści;

- zabawa w małych zespołach: „mali kucharze”, wymyślanie i prezentowanie na forum grupy w formie obrazkowej określonych potraw o różnych smakach;

- zabawa dydaktyczna: „szukamy rymów”;

 

2. 25- minutowy zestaw ćwiczeń gimnastycznych.

 

 

1. Rozwijanie umiejętności dodawania i odejmowania na konkretach w oparciu o zadania tekstowe.

- zapoznanie z fragmentem wiersza: „sześć kucharek”;

- utrwalenie znajomości liczebników głównych, układanie sylwet według przedstawionego kodu obrazkowo- literowego;

- układanie działań według przedstawionych zadań tekstowych, przeliczanie i sprawdzanie poprawności wykonania zadania;

- zabawa ruchowa z elementami współzawodnictwa: „zamień łyżkę”;

 

2. Doskonalenie sprawności manualnej i inwencji twórczej, wykonywanie potraw z masy solnej.

- nazywanie składników potrzebnych do wykonania masy;

- wykonywanie i bawienie masy solnej na różne kolory z pomocą nauczyciela;

- tworzenie potraw według własnej inwencji twórczej, wystawa prac w sali;

 

 

1. Zachęcanie dzieci do zabawy w teatr , doskonalenie umiejętności logicznego myślenia.

- słuchanie opowiadania „Kłopoty łyżki”;

- ćwiczenia klasyfikacyjne, układamy komplety, wyszukiwanie i łączenie sztućców z takimi samymi wzorami;

- układanie nakrycia według wzoru na ilustracji;

- prowadzenie rozmowy dialogowej z wykorzystaniem rekwizytów, wcielanie się w określone role;

- zabawa ruchowa z elementami turlania się: „rozsypane łyżeczki”;

 

2. Prace plastyczno- techniczne: „Kukiełki z drewnianych łyżek”.

- ćwiczenia rytmiczne: „echo”, wystukiwanie podanego rytmu na drewnianych łyżkach;

- zabawa twórcza: „co możemy zrobić z łyżek?”, zachęcanie do wymyślania własnych postaci przez dzieci;

- wykonanie pracy z pomocą nauczyciela;

 

 

1. Poznanie zasad racjonalnego żywienia i stosowania ich w życiu codziennym.

- zabawa integracyjna przy muzyce: „jak się masz ?”;

- słuchanie wiersza: „O Ptysiu” i rozmowa na temat jego treści;

- klasyfikacja sylwet przedstawiających zdrową i niezdrową żywność;

- praca w grupach pod hasłem: zdrowo się odżywiamy”;

- prezentacja prac na forum grupy;

 

2. Wykonywanie z całą grupą zdrowej sałatki.

- oglądanie i nazywanie przygotowanych produktów;

- przygotowanie do pracy: umycie warzyw i rąk, przygotowanie miejsca do pracy;

- wspólne wykonywanie sałatki, degustacja;

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin