4. KTO TO JEST KUCHARZ ? ( 22. II- 26.II.10 )
CELE OGÓLNE:
SPOSOBY REALIZACJI TREŚCI PROGRAMOWYCH
CELE OPERACYJNE
Dziecko:
1. Zapoznanie z pracą kucharza, poznanie wyglądu kuchni. Wzbudzanie szacunku do pracy innych ludzi.
- rozwiązywanie zagadek słownych;;
- słuchanie opowiadania na podstawie utworu L. Krzemienieckiej: „O Kuchciku, Nadziei i drzwiach zamkniętych”;
- rozmowa na temat utworu, ocena bohaterów opowiadania za pomocą sylwet;
- wyszukiwanie atrybutów do poszczególnych zawodów, analiza i synteza słuchowa wyrazów, odczytywanie napisów całościowych;
- ćwiczenia ruchowe pod hasłem: „kiedy jestem głodny”;
- wizyta w przedszkolnej kuchni, oglądanie wyposażenia, porównywanie z ilustracją;
2. Zabawy przy piosence: „Najłatwiejsze ciasto w świecie”.
- zabawa rytmiczna: „teraz klaszczesz ty”;
- słuchanie piosenki z nagrania na płycie CD;
- zabawa przy muzyce: „Pieczemy ciasto” wg. Klanzy;
- nauka piosenki małymi fragmentami metodą ze słuchu;
- ilustracja ruchowa treści piosenki;
1. Kształtowanie umiejętności społecznych dzieci: porozumiewanie się z dorosłymi i dziećmi, zgodne funkcjonowanie w zabawie i w sytuacjach zadaniowych.
- dąży do zrozumienia i przeżywania wartości moralnych: dobro, szacunek, uczciwość ( 16 );
- pełni funkcję słuchacza i mówiącego ( 19 );
- odpowiada na zadawane pytania, formułuje własne pytania ( 19 );
- uczestniczy we wspólnych zabawach ( 18 );
- pełni dyżury ( 19 );
- wspólnie planuje i bierze udział w zabawach twórczych ( 18 );
2. Kształtowanie czynności samoobsługowych, nawyków higienicznych i kulturalnych.Wdrażanie dzieci do utrzymywaniu ładu i porządku.
- zwraca uwagę na kulturę spożywania posiłków ( 14 );
- posługuje się kompletem sztućców podczas spożywania posiłków ( 15 );
- potrafi ułożyć nakrycie do stołu;
3. Wspomaganie rozwoju mowy dzieci.
- stosuje w wypowiedzi prawidłowe formy fleksyjne ( 26 );
- formułuje dłuższe wypowiedzi na ważne tematy ( 26 );
- wypowiada się zdaniami złożonymi ( 26 );
4. Wspieranie dzieci w rozwijaniu czynności intelektualnych, które stosują w poznawaniu i rozumieniu siebie i swojego otoczenia
- łączy proste czynności z ich skutkami ( 36 );
- uczestniczy w ćwiczeniach sprzyjających koncentracji uwagi ( 35 );
- wyjaśnia rolę zmysłów w życiu człowieka ( 35 );
- rozwija myślenie twórcze ( 36 );
- rozwija myślenie logiczne poprzez rozwiązywanie zagadek ( 36 );
- tworzy ciąg słów na zasadzie skojarzeń ( 37 );
-
5. Wychowanie zdrowotne i kształtowanie sprawności fizycznej dzieci.
- Uczestniczy w zabawie dającej satysfakcję i radość ( 42 );
- Doskonali orientację w schemacie ciała ( 59);
- Samodzielnie ubiera się i rozbiera ( 61);
- Uczestniczy w zabawach z elementami rywalizacji ( 60);
- Bierze udział w zabawach kształtujących postawę ( 60);
- spożywa zdrową żywność ( 60 );
- wymienia zdrowe produkty i produkty szkodzące zdrowiu ( 60 );
6. Wdrażanie dzieci do dbałości o bezpieczeństwo własne oraz innych.
- poznaje sytuacje zagrażające bezpieczeństwu ( 63 );
- przewiduje skutki niebezpiecznych zachowań ( 63 );
7. Wychowanie przez sztukę - dziecko widzem i aktorem.
- ogląda przedstawienia teatralne w przedszkolu ( 53 );
- przestrzega zasad właściwego zachowania ( 53 );
- wykonuje ćwiczenia dykcyjne ( 53 );
- dzieli się swoimi odczuciami na temat przedstawienia ( 53 );
- umiejętnie posługuje się rekwizytami ( 53 );
- wzbogaca kącik w pacynki ( 53 );
- ocenia zachowania fikcyjnych bohaterów ( 54 );
8. Wychowanie przez sztukę - muzyka i śpiew, pląsy i taniec.
- uczestniczy w zabawach rytmicznych ( 49 );
- reaguje na zmianę tempa i dynamiki utworu ( 49 );
- uczy się piosenek metodą ze słuchu ( 48 );
- tworzy akompaniament perkusyjny ( 48 );
- improwizuje piosenki poprzez ruch ( 49 );
9. Wychowanie przez sztukę - różne formy plastyczne.
- tworzy przestrzenne kompozycje ( 51 );
- nazywa barwy podstawowe i pochodne ( 51 );
- odczuwa radość z tworzenia ( 52 );
- wykorzystuje w pracach plastycznych materiały odpadowe ( 52 );
- opracowuje plan działania podczas wykonywania danej pracy ( 51 );
10. Wspomaganie rozwoju umysłowego dzieci poprzez zabawy konstrukcyjne, budzenie zainteresowań technicznych.
- uczestniczy w zabawach konstrukcyjno- technicznych ( 54 );
- samodzielnie używa wybrane narzędzia i przybory ( 54 );
- poznaje urządzenia gospodarstwa domowego ( 56 );
11. Pomaganie dzieciom w rozumieniu istoty zjawisk
atmosferycznych i w unikaniu zagrożeń.
12. Wychowanie dla poszanowania roślin i zwierząt.13. Wspomaganie rozwoju intelektualnego dzieci wraz z edukacją matematyczną.
- różnicuje prawą i lewą stronę ciała ( 38 );
- orientuje się na kartce papieru ( 38 );
- określa położenie przedmiotów w przestrzeni ( 38 );
- klasyfikuje przedmioty pod względem jednej lub kilku cech ( 39 );
- posługuje się liczbami w aspekcie kardynalnym i porządkowym ( 40 );
- dodaje i odejmuje w zakresie 10 ( 40 );
- porównuje przedmioty względem siebie ( 40 );
14. Kształtowanie gotowości do nauki czytania i pisania.
- wyodrębnia w słowach wyrazy i głoski ( 28 );
- dzieli wyrazy na głoski i sylaby ( 28 );
- odczytuje wyrazy w sposób całościowy ( 28 );
- układa rymy do podanych słów ( 28 );
15. Wychowanie rodzinne, obywatelskie i patriotyczne.
- poznaje pracę ludzi zatrudnionych w przedszkolu ( 20 );
- poznaje czynności, jakie wykonują osoby z najbliższego otoczenia ( 20 );
- przestrzega wspólnie ustalonych umów i zasad ( 17 );
1. Zapoznanie ze zdrowymi i niezdrowymi potrawami na podstawie wiersza M. Bartkowicza: „Słodki kucharz”.
- ćwiczenia słuchowe: „co robi kucharz ?”, rozpoznawanie dźwięków z taśmy magnetofonowej;
- słuchanie wiersza i wypowiedzi na temat jego treści;
- zabawa w małych zespołach: „mali kucharze”, wymyślanie i prezentowanie na forum grupy w formie obrazkowej określonych potraw o różnych smakach;
- zabawa dydaktyczna: „szukamy rymów”;
2. 25- minutowy zestaw ćwiczeń gimnastycznych.
1. Rozwijanie umiejętności dodawania i odejmowania na konkretach w oparciu o zadania tekstowe.
- zapoznanie z fragmentem wiersza: „sześć kucharek”;
- utrwalenie znajomości liczebników głównych, układanie sylwet według przedstawionego kodu obrazkowo- literowego;
- układanie działań według przedstawionych zadań tekstowych, przeliczanie i sprawdzanie poprawności wykonania zadania;
- zabawa ruchowa z elementami współzawodnictwa: „zamień łyżkę”;
2. Doskonalenie sprawności manualnej i inwencji twórczej, wykonywanie potraw z masy solnej.
- nazywanie składników potrzebnych do wykonania masy;
- wykonywanie i bawienie masy solnej na różne kolory z pomocą nauczyciela;
- tworzenie potraw według własnej inwencji twórczej, wystawa prac w sali;
1. Zachęcanie dzieci do zabawy w teatr , doskonalenie umiejętności logicznego myślenia.
- słuchanie opowiadania „Kłopoty łyżki”;
- ćwiczenia klasyfikacyjne, układamy komplety, wyszukiwanie i łączenie sztućców z takimi samymi wzorami;
- układanie nakrycia według wzoru na ilustracji;
- prowadzenie rozmowy dialogowej z wykorzystaniem rekwizytów, wcielanie się w określone role;
- zabawa ruchowa z elementami turlania się: „rozsypane łyżeczki”;
2. Prace plastyczno- techniczne: „Kukiełki z drewnianych łyżek”.
- ćwiczenia rytmiczne: „echo”, wystukiwanie podanego rytmu na drewnianych łyżkach;
- zabawa twórcza: „co możemy zrobić z łyżek?”, zachęcanie do wymyślania własnych postaci przez dzieci;
- wykonanie pracy z pomocą nauczyciela;
1. Poznanie zasad racjonalnego żywienia i stosowania ich w życiu codziennym.
- zabawa integracyjna przy muzyce: „jak się masz ?”;
- słuchanie wiersza: „O Ptysiu” i rozmowa na temat jego treści;
- klasyfikacja sylwet przedstawiających zdrową i niezdrową żywność;
- praca w grupach pod hasłem: zdrowo się odżywiamy”;
- prezentacja prac na forum grupy;
2. Wykonywanie z całą grupą zdrowej sałatki.
- oglądanie i nazywanie przygotowanych produktów;
- przygotowanie do pracy: umycie warzyw i rąk, przygotowanie miejsca do pracy;
- wspólne wykonywanie sałatki, degustacja;
iwopaczko