ZDROWE DIETY – DESERY
Melony z ziołowym jogurtem
Składniki: • czubata łyżeczka cukru, • po łyżce posiekanych listków bazylii i mięty, • łyżeczka skórki otartej ze sparzonej limonki, • 1/3 szklanki soku z limonek, • 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego, • 1 mały melon, • kilka całych liści świeżych ziół do dekoracjiSposób przygotowania:Melony przekrój na pół, usuń pestki, połówki pokrój na wąskie cząstki i dopiero obierz ze skórki. Owoce skrop połową ilości soku z limonki. Jogurt wymieszaj z cukrem, pozostałym sokiem z limonki i ziołami. Cząstki melona ułóż dekoracyjnie na talerzu i polej aromatycznym jogurtem.
Składniki: • 150g jogurtu, • 150 g zmiksowanych truskawek, • łyżka cukru pudru, • białko z dużego jaja, • szczypta soliSposób przygotowania:Jogurt połącz z truskawkami i cukrem. Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli i wymieszaj z masą jogurtową. Przełóż do szklanej miseczki i mroź 4 godziny.
Truskawkowy sorbet
Składniki: • szklanka pokrojonych truskawek, • 3-4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, • 1/4 szklanki cukruSposób przygotowania:Cukier zalej 1/2 szklanki wody, zagotuj i ostudź. Truskawki zmiksuj razem z sokiem z pomarańczy, po czym dodawaj porcjami ostudzony syrop cukrowy, cały czas miksując. Mus przełóż do szerokiej szklanki i mroź przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Tuż przed podaniem zmiksuj. Możesz polać łyżeczką likieru pomarańczowego.
TAKAJAQ