Pasztet w cieście.SkładnikiNa ciasto:35 dag mąki 15 dag masła sól 3 żółtka (jedno do posmarowania) 5 łyżek zimnej wody 2 łyżki śmietankiNa nadzienie:l kg mięsa wieprzowego bez kości (szynka, łopatka) 35 dag świeżej słoniny 2 cebule 2 łyżeczki przyprawy do pasztetu kieliszek winiaku sól pieprz 2 żółtkaMięso i słoninę pokroić w paski zmieszać z przyprawą do pasztetu, winiakiem i posiekaną drobno cebulą potowe mięsa odłożyć, resztę zemleć, wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku wszystkie składniki ciasta schłodzić, szybko zagnieść ciasto, rozwałkować formę wyłożyć folią aluminiową, spód i boki wyłożyć ciastem, wykładać farsz, przekładając go paskami mięsa, przykryć resztą ciasta powierzchnię posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną piec 15 min w temperaturze 260°C, przykryć folią, zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 40-50 minut. Pasztet jest najsmaczniejszy na zimno z pikantnym sosem chrzanowym, majonezowym lub pomidorowym.
groszek0419