Pasztet w cieście.doc

(25 KB) Pobierz
Pasztet w cieście

Pasztet w cieście.

Składniki
Na ciasto:
35 dag mąki
15 dag masła
sól
3 żółtka (jedno do posmarowania)
5 łyżek zimnej wody
2 łyżki śmietanki
Na nadzienie:
l kg mięsa wieprzowego bez kości (szynka, łopatka)
35 dag świeżej słoniny
2 cebule
2 łyżeczki przyprawy do pasztetu
kieliszek winiaku
sól
pieprz
2 żółtka
Mięso i słoninę pokroić w paski
zmieszać z przyprawą do pasztetu, winiakiem i posiekaną drobno cebulą
potowe mięsa odłożyć, resztę zemleć, wymieszać z żółtkami, przyprawić do smaku
wszystkie składniki ciasta schłodzić, szybko zagnieść ciasto, rozwałkować
formę wyłożyć folią aluminiową, spód i boki wyłożyć ciastem, wykładać farsz, przekładając go paskami mięsa, przykryć resztą ciasta
powierzchnię posmarować żółtkiem zmieszanym ze śmietaną
piec 15 min w temperaturze 260°C, przykryć folią, zmniejszyć do 200°C i piec jeszcze 40-50 minut. Pasztet jest najsmaczniejszy na zimno z pikantnym sosem chrzanowym, majonezowym lub pomidorowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin