Królik po śląsku.doc

(25 KB) Pobierz
Królik po śląsku

Królik po śląsku
Składniki:
królik, 4 duże ziemniaki, 2 duże cebule, 25 dag słoniny, oliwa, rosół z kostki, sól, pieprz ziołowy, tymianek
Wykonanie:
Królika oczyścić z błon i podzielić na mniejsze części, natrzeć tymiankiem, pieprzem ziołowym i zostawić na kilka godzin. Ziemniaki obrać i pokrajać w plasterki, cebule obrać i pokrajać w piórka. Słoninę pokrajać na cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wyłożyć słoniną, na to dać ziemniaki, cebule i część mięsa. Układać na przemian warstwami, posypywać solą, pieprzem i ziołami. Jako ostatnią warstwę ułożyć ziemniaki, posolić je i skropić oliwą. Przykryć pokrywką i dusić w piekarniku ok. 75 min, co jakiś czas podlewając rosołem. Potrawę podawać w naczyniu, w którym się dusiła.
Antonina Wawrzyczek, Łączka

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin