Jajecznica leżajska.doc

(25 KB) Pobierz
Jajecznica leżajska (Tymbark)

Jajecznica leżajska (Tymbark)
Składniki:
8 jajek, kawałek słoniny, kawałek oscypka, łyżka mleka, 2 kromki chleba razowego lub bułki, natka pietruszki

Wykonanie:
Słoninę pokroić w drobną kostkę i stopić. Pieczywo pokroić w drobną kostkę, lekko zrumienić na gorącym tłuszczu. Jajka rozmieszać z mlekiem i startym oscypkiem, wlać do grzanek i smażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Dodatek opracowała Maria Kalińska.
Nasz adres: porady@naszdziennik.pl

Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Regionalna kuchnia Lachów i Górali. Z przepisów Kół Gospodyń Wiejskich powiatu limanowskiego" wydanej przez Starostwo Powiatowe w Limanowej (wybór, redakcja i opis Anna Witalis Zdrzenicka).

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin