Drożdżowa babka puchowa.doc

(25 KB) Pobierz
Drożdżowa babka puchowa

Drożdżowa babka puchowa
Składniki:
0,5 kg mąki, 2/3 kostki masła, szklanka mleka, 8 łyżek cukru, 7 dag drożdży, 5 żółtek, cukier waniliowy, szczypta soli, tłuszcz do formy
Wykonanie:
Połowę mąki zalać gorącym mlekiem i utrzeć na gładko, odstawić do wystygnięcia. Masło stopić i ostudzić. Drożdże utrzeć z łyżką wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Rozczyn zostawić, by zaczął rosnąć. Masę mączną połączyć z rozczynem, dodać żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę oraz sól, wyrobić. Na koniec dodać rozpuszczone masło i jeszcze wyrabiać, aż ciasto przestanie lepić się do ręki. Jeśli jest nadal zbyt rzadkie, dodać nieco mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do foremek na babkę, tak by sięgało jedynie 1/3 wysokości, nakryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu, by podrosło. Babkę drożdżową piec do 1 godz. w temp. 180°C. Gotową polać lukrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin