Gulasz węgierski z piekarnika.doc

(21 KB) Pobierz
Gulasz węgierski z piekarnika

Gulasz węgierski z piekarnika

 

 

              40 dag karkówki wieprzowej

 

·         4 cebule

·         10 dag wędzonego boczku

·         2 ząbki czosnku

·         1 łyżka słodkiej papryki

·         1 szklanka bulionu z kostki

·         80 dag kiszonej kapusty

·         torebka długoziarnistego ryżu

·         strąk czerwonej papryki pomidorowej

·         2 łyżki oleju

·         1 łyżka cukru

·         200 ml białego wytrawnego wina

·         1 listek laurowy

·         2 łyżeczki kminku

·         200 ml śmietany

·         sól i pieprz do smaku

·                    Cebule obrać. Dwie odłożyć, dwie posiekać. Boczek pokroić w kostkę, karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w nieco większą kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Boczek wrzucić do rondla i wytopić. Dorzucić posiekaną cebulę i mięso, zrumienić. Dodać czosnek, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku. Wlać bulion, przykryć i dusić na małym ogniu 20 minut.

Ryż gotować 18 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić w słupki. Odłożone cebule pokroić w piórka. Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać paprykę, przesmażyć. Wsypać cukier i mieszając rozpuścić. Dodać kapustę, wino i listek laurowy; dusić 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

Śmietanę wymieszać z kminkiem. W żaroodpornej formie układać kolejno warstwę ryżu, mięsa i kapusty. Polać śmietaną i piec 40 minut w temperaturze 200°C, następnie 20 minut w temperaturze 180°C.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin