Schab imbirowo-miodowy
Składniki na 16 porcji:
2 kg schabu środkowego bez kości
2 łyżki oliwy
łyżka startego świeżego imbiru
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
2 łyżki płynnego miodu
sól
Mięso umyj, osuszy i ułóż błoną z tłuszczykiem do góry. Ostrym nożem oddziel błonę od mięsa w kilku miejscach tak, by na wierzchu pieczeni powstały kieszonki. Kieszonki te nadziej startym imbirem. Na teflonowej patelni podsmaż schab. W małej miseczce wymieszaj oliwę ze sproszkowanym imbirem i solą.
Mięso przełóż do brytfanny kieszonkami do góry, posmaruj doprawioną oliwą i wstaw na około 2 godzin do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posmaruj miodem.
Wyjmij i po 20 minutach pokrój na plastry.
bialy1815