Szaszłyczki z boczku wędzonego.rtf

(5 KB) Pobierz
Szasz³yczki z boczku wêdzonego

Szaszłyczki z boczku wędzonego

 

Składniki na 6 porcji:

40 dag chudego, dobrze uwędzonego boczku

20 dag suszonych śliwek bez pestek

 

Boczek pokrój w cieniutkie paseczki, a w każdy paseczek zawiń jedną śliwkę bez pestki. Na koniec zepnij wykałaczką.

 

Szaszłyczki smaż w niewielkiej ilości tłuszczu na patelni albo piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podawaj ładnie zrumienione i gorące, licząc po 5-8 szaszłyczków na osobę.

 

Uwaga! Zamiast śliwek w boczek można zawijać - wedle fantazji - kostki ananasa, brzoskwini lub moreli, smażone kurze wątróbki, kawałki mielonki lub parówek, nadziewane oliwki, suszone daktyle, marynowane cebulki, surowe pieczarki...

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin