50 dag sera trzykrotnie mielonego ,łyżka mąki pszennej,,20 dag masła,20 dag cukru pudru,8 jaj,10 dag migdałów,cukier waniliowy,jedna pomarańcza,sok i skórka otarta z jednej pomarańczy,LUKIER:15 łyżek cukru,ćwierć szklanki wody,pół łyżeczki octy 6-cio procentowego,aromat pomarańczowy,DEKORACJA:pomarańcza lub mandarynki,winogrona
Masło i cukier utrzeć na puszystą jednolitą masę. Dodać zmielony ser i dokładnie wymieszać, po czym - wciąż mieszając - stopniowo dokładać po jednym żółtku, cukier waniliowy, sok i skórkę z pomarańczy, mąkę oraz posiekane migdały. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć ją z masą serową. Formę wysmarować tłuszczem i obficie posypać bułką tartą, napełnić masą serową. Wstawić do umiarkowanie gorącego piekarnika na 50 minut.Przygotować lukier, pod koniec ucierania dodać aromat pomarańczowy.Upieczony i ostudzony sernik polać lukrem i udekorować cząstkami pomarańczy lub mandarynki oraz winogronami.
bialy1815