1. Cel ćwiczenia.
Przez odpowiedni dobór parametrów obróbki cieplnej uzyskać można materiał o żądanych własnościach. Celem ćwiczenia jest przeprowadzenie obróbki cieplnej stali, polegającej na hartowaniu
i odpuszczaniu oraz zbadanie, jaki wpływ obróbka cieplna wywiera na strukturę i własności mechaniczne stali.
2.Wykonanie ćwiczenia.
2.1. Materiał.
Stal węglowa do utwardzania powierzchniowego i ulepszania cieplnego 45 w stanie wyżarzonym o średnicy f 12mm.
2.2. Przebieg ćwiczenia.
Określić należy:
a) Twardość i udarność stali w stanie wyjściowym (nie obrobionej cieplnie).
b) Twardość i udarność stali po zahartowaniu.
c) Twardość i udarność stali po hartowaniu i odpuszczaniu (niskim, średnim
i wysokim).
2.3. Kolejność wykonywania czynności.
Próbki oznaczone są cyframi od 1 do 5.
a) Nie obrabiać cieplnie próbki oznaczonej numerem 1 – należy tylko zmierzyć jej twardość ( 10 pomiarów ) metodą Rockwella stosując penetrator stożkowy i obciążenie 100kG ( skala HRD ).
b) Pozostałe próbki ( o numerach 2 – 5 ) umieścić w piecu o temperaturze 850°C i wygrzewać w ciągu 20 minut, a następnie zahartować kolejno
w wodzie.
c) Zmierzyć twardość próbki numer 2.
d) Pozostałe próbki odpuszczać. Próbkę nr 3 w temperaturze 200°C, próbkę nr 4 w temperaturze 350°C, a próbkę nr 5 w temperaturze 550°C. Czas odpuszczania wszystkich próbek 1 godzina. Po ostudzeniu na powietrzu zmierzyć twardość próbek numer 3, 4 i 5 ( 10 pomiarów – skala HRD ).
e) Wykonać pomiary udarności próbek 1- 5. Zmierzyć średnicę w miejscu karbu przy pomocy suwmiarki ( wystarczy na jednej próbce ). Złamać próbki na młocie Charpy’ego ( przy udziale prowadzącego ćwiczenia ), notując wartości pracy ( energii ). Obejrzeć przełomy próbek. Obejrzeć
i narysować mikrostruktury próbek ( z materiału w stanie wyjściowym
i po obróbkach cieplnych ).
3. Opracowanie sprawozdania.
Sprawozdanie powinno zawierać:
a) Opis przebiegu eksperymentu.
b) Wyniki badań.
c) Interpretację uzyskanych wyników.
d) Wnioski.
Wyniki pomiarów.
Wyniki pomiarów twardości przeprowadzone na wszystkich próbkach.
Skala HRD.
Próbka nr 2
Próbka nr 3
Próbka nr 4
Próbka nr 5
1
37
56
55
53
40
2
30
57
61
42
3
73
64
54
43
4
32
58
44
5
66
59
6
33
75
62
7
29
52
8
31
65
9
10
69
Wartość
średnia
60
...
lukasz_lar