Salatka z muliPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.800 g kartofli,300 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,1 pomidor,10 oliwek czarnych,2 lyzki siekanej zielonej pietruszki,1 lyzka siekanego szczypiorku,sol i pieprz.Sos:1 mala cebula,5 lyzek oliwy,2 lyzki octu winnego,sol, pieprz.1. Kartofle umyc (nie obierac), zalac zimna osolona woda. Gotowac pod przykryciem 15 min od momentu zagotowania sie wody. Odcedzic, schlodzic, obrac ipokroic w plastry.2. Cebule obrac i drobno posiekac. Pomidor umyc i pokroic w czastki. Oliwki wypestkowac.3. Skladniki sosu polaczyc ze soba i starannie wymieszac z cebula.4. Pokrojone w plastry kartofle zalac polowa sosu i odstawic na 30 min.5. Mule ulozyc na polmisku. Dodac plastry kartofli, czastki pomidora i wypestkowane oliwki.6. Reszta sosu zalac salatke, posypac zielona pietruszka i szczypiorkiem, poczym podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 20.
Ari_Arielka