Salatka z muli.doc

(20 KB) Pobierz
Salatka z muli

Salatka z muli
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.
800 g kartofli,
300 g ugotowanych i obranych ze skorupek muli,
1 pomidor,
10 oliwek czarnych,
2 lyzki siekanej zielonej pietruszki,
1 lyzka siekanego szczypiorku,
sol i pieprz.
Sos:
1 mala cebula,
5 lyzek oliwy,
2 lyzki octu winnego,
sol, pieprz.

1. Kartofle umyc (nie obierac), zalac zimna osolona woda. Gotowac pod przykryciem 15 min od momentu zagotowania sie wody. Odcedzic, schlodzic, obrac i
pokroic w plastry.
2. Cebule obrac i drobno posiekac. Pomidor umyc i pokroic w czastki. Oliwki wypestkowac.
3. Skladniki sosu polaczyc ze soba i starannie wymieszac z cebula.
4. Pokrojone w plastry kartofle zalac polowa sosu i odstawic na 30 min.
5. Mule ulozyc na polmisku. Dodac plastry kartofli, czastki pomidora i wypestkowane oliwki.
6. Reszta sosu zalac salatke, posypac zielona pietruszka i szczypiorkiem, po
czym podawac.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 3 "Kuchnia włoska", strona 20.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin