Chałwa z marchwi.doc

(20 KB) Pobierz
Chałwa z marchwi

Chałwa z marchwi
Porcja dla ? Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g marchwi,
50 g rodzynek,
8 ziaren zielonego kardamonu,
200 g cukru,
7 dl mleka,
50 g masla,
25 g luskanych migdalow,
25 g orzechow pistacjowych.

1. Obrana marchew utrzec na tarce o duzych oczkach. Przelozyc do rondla, zalac
mlekiem, dodac cukier i gotowac pod przykryciem na malym ogniu 1 godz., uwazajac, aby marchew nie przywierala do dna.
2. W tym czasie utluc w mozdzierzu (lub zemlec w mlynku) ziarna kardamonu. Posiekac migdaly i pistacje.
3. Gdy marchew zaabsorbuje caly plyn, dodac rodzynki i maslo oraz kardamon, wymieszac, gotowac na bardzo malym ogniu jeszcze 20 min., czesto mieszajac.
4. Przelozyc chalwe do salaterki, wygladzic lyzka jej powierzchnie. Przybrac
migdalami i pistacja.
5. Podawac zarowno na goraco, jak i schlodzone.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 84

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin