Chałwa z marchwiPorcja dla ? Czas przygotow. 1,5 godz.500 g marchwi,50 g rodzynek,8 ziaren zielonego kardamonu,200 g cukru,7 dl mleka,50 g masla,25 g luskanych migdalow,25 g orzechow pistacjowych.1. Obrana marchew utrzec na tarce o duzych oczkach. Przelozyc do rondla, zalacmlekiem, dodac cukier i gotowac pod przykryciem na malym ogniu 1 godz., uwazajac, aby marchew nie przywierala do dna.2. W tym czasie utluc w mozdzierzu (lub zemlec w mlynku) ziarna kardamonu. Posiekac migdaly i pistacje.3. Gdy marchew zaabsorbuje caly plyn, dodac rodzynki i maslo oraz kardamon, wymieszac, gotowac na bardzo malym ogniu jeszcze 20 min., czesto mieszajac.4. Przelozyc chalwe do salaterki, wygladzic lyzka jej powierzchnie. Przybracmigdalami i pistacja.5. Podawac zarowno na goraco, jak i schlodzone.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 6 "Kuchnia indyjska", strona 84
Ari_Arielka